Britanska premijerka kritizirala Kerryjev govor o Izraelu

Britanska premijerka Theresa May kritizirala je govor američkog državnog sekretara Johna Kerryja o Bliskom istoku, rekavši kako on predstavlja napad na izraelsku vladu.

Iako Kerryjev govor ne odudara od britanske politike, May je rekla da je to neprikladan napad na izraelsku vladu jer se prežestoko fokusira na aktivnosti naseljavanja na Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalemu kao na prepreke u postizanju mira.

“Ne vjerujemo da je u redu napasti sistem demokratski izabrane vlade jednog saveznika”, navodi se u saopćenju iz Downing Streeta.

“Vlada vjeruje da će pregovori uspjeti samo ako se vode između dvije strane, uz podršku međunarodne zajednice”, rekla je May.

Kerry je u srijedu u svom govoru o miru na Bliskom istoku opisao vladu premijera Benjamina Netanyahua kao “najdesniju u izraelskoj historiji”.

Upozorio je također da je ugroženo rješenje izraelsko-palestinskog sukoba koje bi predvidjelo dvije države, te je istaknuo kako SAD ne može ostati postrani dok nasilje i izraelsko naseljavanje riskira potkopavanje mira. 

“Trajna politika gradnje naselja jest ono što riskira učiniti mir nemogućim”, rekao je Kerry.

‘Izrael neće nikada imati istinski mir’

U govoru održanom samo nekoliko sedmica prije nego što će administracija Baracka Obame predati vlast novoizabranom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu Kerry je rekao kako Izrael neće “nikada imati istinski mir” s arapskim svijetom ako ne postigne dogovor zasnovan na tome da Izraelci i Palestinci žive u svojim državama. 

Kerry je osudio palestinsko nasilje, za koje je rekao da se odnosi na “stotine terorističkih napada u protekloj godini”. 

Njegove oproštajne riječi teško će promijeniti bilo šta na terenu između Izraela i Palestine ili spasiti niz neuspješnih mirovnih pregovora na Bliskom istoku koje je inicirala administracija Baracka Obame, navode agencije.

Izraelci čekaju da Obama odstupi s funkcije, te od novog predsjednika Trumpa, koji na dužnost stupa 20. januara, očekuju povlašteniji tretman.

‘Ostani snažan, Izraele’

Trump je na svom Twitter-profilu u srijedu osudio Obaminu administraciju zbog nedavnog glasanja u Vijeću sigurnosti UN-a o rezoluciji protiv Izraela, koju je SAD omogućio jer se suzdržao i nije uložio veto, te nuklearnog sporazuma s Iranom od prošle godine. 

“Ostani snažan, Izraele, 20. januar ubrzano se približava!”, zaključio je Trump. 

On je otvoreno lobirao protiv nedavne rezolucije UN-a kojom se osuđuje izraelsko naseljavanje spornih teritorija, te se očekuje da će staviti veto na svaku buduću odluku protiv Izraela, pišu agencije.

Nedavno se obavezao da će premjestiti američku ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem, a za novog ambasadora imenovao Davida Friedmana, advokata koji je prikupljao novac za nova naselja i koji se protivi rješenju o dvije države. 

Kerry je branio nedavnu rezoluciju Vijeća sigurnosti, tvrdeći kako je cilj toga bilo očuvanje mogućnosti rješenja sa dvije države jer bi američki veto bio davanje dozvole za daljnju gradnju naselja, “kojoj se mi bitno protivimo”. 

Izvor: Al Jazeera i agencije