Oglasi

Britanska mornarica zaustavila iranski tanker

Zahtjev za blokiranjem tankera u Gibraltaru došao je iz SAD-a.
Sumnja se da tanker prevozi sirovu naftu ka rafineriji u Siriji, koja je u vlasništvu osobe koja je pod sankcijama EU-aAP

Britanska Kraljevska mornarica, policija i carinski službenici u Gibraltaru su zaustavili tanker za koji sumnjaju da prevozi iransku sirovu naftu u Siriji, čine krši sankcije Evropske unije

Ministar vanjskih poslova Španije Josep Borrell tvrdi da su zahtjev Velikoj Britaniji za zaustavljanjem tankera uputile Sjedinjene Američke Države.

Pripadnici britanske mornarice su potom intervenisali i zatražili da tanker uplovi u luku Gibraltara koji je prekomorska teritorija Ujedinjenog Kraljevstva na krajnjem jugu Pirinejskog poluostrva, na mjestu gde se spajaju Atlantski okean i Sredozemno more, prenijela je agencija Beta.

Iran traži objašnjenje od Britanije

Vlada Gibraltara navela je u saopštenju da ima osnova za sumnju da je tanker prevozio sirovu naftu ka rafineriji u Siriji, koja je u vlasništvu osobe koja je pod sankcijama EU-a.

Iran je nakon toga pozvao ambasadora Velike Britanije u Teheranu da obrazloži „nezakonito oduzimanje“ iranskog naftnog tankera, izjavio je portparol ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi za državnu televiziju.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.