Britanska mornarica pratila ruske brodove kroz La Manche

Velika Britanija, Mornarica, Ratni brodovi, Ratni brod, Weestminster
Iranski predsjednik upozorio je Veliku Britaniju da će snositi 'posljedice' zbog zapljene iranskog tankera u Gibraltaru (EPA)

Britansko Ministarstvo obrane priopćilo je u ponedjeljak da je patrolni brod britanske mornarice pratio ruske brodove kroz La Manche, odnosno Engleski kanal.

To je, dodaje se u priopćenju, najnoviji znak porasta ruske pomorske aktivnosti u blizini britanskih voda tijekom prazničnog razdoblja.

Brod Kraljevske mornarice Westminster poslan je da prati kretanje četiri ruska broda tijekom vikenda.

Oni su prolazili blizu britanskih voda i kretali se prema sjeveru, prenosi Tanjug od agencije Reuters.

Operacije na Bliskom istoku

Kako se navodi, vjeruje se da su se ruski brodovi s pomoćnim čamcima vraćali iz operacija na Bliskom istoku.

“Engleski kanal od izuzetne je važnosti za Veliku Britaniju i vrlo je važno da Westminster i Kraljevska mornarica motre na ovu ključnu stratešku vezu”, navodi se u priopćenju.

Zapovjednik britanskih oružanih snaga rekao je sredinom prosinca da Velika Britanija i njezini NATO saveznici moraju braniti komunikacijske kablove ispod mora od potencijalno katastrofalnog napada ruske mornarice, koji bi mogao prekinuti financijske transakcije vrijedne trilijune dolara.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov upozorio je britanskog kolegu Borisa Johnsona tijekom sastanka u Moskvi krajem prosinca da su odnosi Rusije i Velike Britanije “na jako niskoj razini, ali ne na inicijativu Moskve”.

“Primijetili smo kako i vi i naše druge zapadne kolege imaju svoja stajališta o razlozima takve situacije i preferiraju javno iznositi te razloge. Мi bismo htjeli zajednička pitanja razmatrati izravno, ne preko mikrofona nego oči u oči”, rekao je Lavrov, kako su prenijele agencije.

Također je naglasio da Moskva i London trebaju jedni druge, ali da se odnosi moraju graditi na temelju ravnopravnosti.

Johnson i Lavrov: ‘Teška vremena u odnosima’

“Unatoč različitim stajalištima o nizu pitanja, mi moramo surađivati i mi smo za to spremni na temelju ravnopravnosti, uzajamnog poštovanja i težnje za pronalaženjem obostrano prihvatljivih dogovora”, naglasio je Lavrov.

Britanski šef diplomacije Johnson rekao je kako želi obnovu odnosa između dviju zemalja te izjavio kako je “predani rusofil”.

“Nema dvojbe da želim poboljšanje odnosa između naših naroda, ali to ne umanjuje poteškoće koje trenutačno imamo u odnosima. Moramo naporno raditi kako bismo riješili te poteškoće i krenuli naprijed”, ocijenio je Johnson.

Ukazao je i kako je njegov posjet Moskvi prvi dolazak jednog britanskog šefa diplomacije u rusku prijestolnicu u posljednjih pet godina, ocijenivši to kao posljedicu “teškog vremena u odnosima između Ujedinjenog Kraljevstva i Rusije”.

Izvor: Agencije