Britanska ministrica željela slati migrante na daleke otoke

Priti Patel se navodno raspitivala i za mogućnost podizanja kampova na otoku na koji je u izgnanstvo poslan Napoleon Bonaparte (EPA)

Ministrica unutrašnjih poslova Velike Britanije Priti Patel istraživala je mogućnost slanja azilanata na udaljene atlantske okeane.

Medijska kuća Financial Times javlja kako je Patel izdala nalog službenicima resornog ministarstva da se raspitaju da li bi bilo moguće izgraditi kampove na vulkanskom otoku Ascension koji je smješten na jugu Atlantika, oko 6.500 kilometara od britanskog kopna, prenosi Anadolija.

Ministrica se navodno raspitivala i za mogućnost podizanja kampova i na otoku Saint Helena, na koji je u izgnanstvo poslan Napoleon Bonaparte nakon poraza u bici kod Waterlooa iz 1815. godine.

Nehumano, neizvodivo i preskupo

Isti izvor javlja da je ministrica Patel vodila i konsultacije s Ministarstvom vanjskih poslova i da je u konačnici odustala od istraživanja ideje slanja migranata na daleke otoke.

Nick Thomas-Symonds iz opozicione Laburističke stranke kazao je da je ideja ministrice Patel smiješna, nehumana, kao i neizvodiva i preskupa.

Ministrica Patel i sama ima migrantske korijene.

Njeni roditelji su u Veliku Britaniju imigrirali iz Ugande, a ranije su u Ugandu stigli iz Indije.

Izvor: Agencije