Britanke otvaraju džamiju samo za žene

Bana Gora isključuje praksu miješanja muškaraca i žena (Al Jazeera)

Piše: Mohammed Amin

LONDON – Vijeće žena muslimanki (MWC) iz britanskog grada Bradforda, donijelo je odluku o osnivanju džamije isključivo za žene što bi predstavljalo samo uvod za izgradnju njihovog prvog nezavisnog islamskog centra. Smatraju kako je došlo vrijeme da “žena muslimanka ima svoje posebno mjesto za obavljanje molitve, obrazovanje i javne aktivnosti.”

Ova džamija za žene bit će prva džamija takve vrste u Britaniji. Planirano je da džamija bude namijenjena isključivo ženama, a za upravljanje i nadzor bit će zadužene žene. Na taj potez odlučile su se zbog ustaljene prakse u tom mjestu da se ženama za njihove aktivnosti odvoji jedan sprat ili sala u sklopu džamije.   

Izvršna direktorica Vijeća žena muslimanki Bana Gora, izjavila je kako je ovakva ideja Vijeća potekla iz izazova koji se nalazi pred muslimanima, naročito u Bradfordu, “u pogledu aktiviranja mjesta za obavljanje molitve.

Cilj Vijeća je da preko projekta prve džamije za žene pripremi put za osnaživanje žena muslimanki za preuzimanje liderskih uloga u suočavanju sa izazovima i to kroz osnivanje prvog islamskog centra za promociju obrazovanja i naučnog istraživanja žene muslimanke.”

Marginalizirana uloga

Dodala je da su “muškarci koji drže kontrolu nad džamijama marginalizirali ulogu žena u vjerskim objektima, zbog čega se one osjećaju frustrirano. Iz tog razloga, upravljanje ovom džamijom i islamskim centrom u potpunosti će preuzeti žene čime će otvoriti široke mogućnosti za dijalog bez kolizije sa islamskim principima.“

Nastavlja da “iako na području Bradforda postoji gotovo 110 džamija, u većini tih džamija poštuje se patrijarhalni pristup i ne radi se na stvarnom osnaživanju žena. Ove džamije ne ohrabruju žene da rade, a kontradikcija koja se javlja u ovim džamijama može biti veoma opasna. Dok vjera islam i njeni principi uče djecu još dok su mali da su muškarci i žene ravnopravni u pravima i obavezama, ono što se provodi u praksi unutar džamija u potpunoj je suprotnosti sa tim načelima. Upravo iz toga se rađaju ekstremizam i tvrdnje da vjera nije u skladu sa vremenom.“  

Karima Karachi, muslimanka pakistanskog porijekla koja živi u Bradfordu, pozdravila je ovu ideju, rekavši: “Ako će ova džamija biti samo za žene, onda je to odlična stvar i zavrjeđuje poštovanje.“

Zabrinutost

No, iskazala je zabrinutost time da bi se u ovoj džamiji mogle slijediti neke prakse koje su se dogodile u Americi, posebno po pitanju miješanja muškaraca i žena, kao i toga da molitvu muškarcima predvodi žena. Spomenula je i slučaj koji se dogodio u Britaniji 2010. godine kada je obavljena džuma (molitva petkom) u crkvi prilikom koje je propovijedala žena, dok su muškarci i žene zajedno sjedili i obavljali molitvu. 

Bana Gora u svom odgovoru na pitanje vezano za primjedbe i strahove poput ovih isključuje ponavljanje takve prakse i za Al Jazeeru kaže: „Vijeće zabranjuje miješanje muškaraca i žena prilikom molitve i to nije naš pristup, kao i da to ne spada u principe nove ženske džamije.“     

Vijeće žena muslimanki je civilna organizacija osnovana 2009. godine nakon konsultacija muslimanskih liderki na nivou Bradforda i Velike Britanije, što je okončano usvajanjem odluke o osnivanju ovog Vijeća. Zalažu se za to da je uloga žena veoma bitna i presudna u raznim aspektima života što potvrđuje i historija.

Prema statistikama ovog Vijeća, grad Bradford će 2030. godine postati prvi britanski grad sa većinskim muslimanskim stanovništvom.

Izvor: Al Jazeera