Britanija zapošljava još 1900 obavještajaca

Cameron ovaj potez najavio na samitu G20 u Turskoj (EPA)

Velika Britanija zaposlit će dodatnih 1900 agenata sigurnosnih i obavještajnih službi kako bi se suprotstavili opasnosti poslije smrtonosnih napada u Parizu, javili su britanski mediji.

Taj potez najavio je britanski premijer David Cameron na samitu grupe najrazvijenijih ekonomija svijeta (G20) koji se održava u Turskoj, u sjeni napada u Parizu i rušenja ruskog aviona u Egiptu, za što se optužuje grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL)

To je najveći porast angažiranja u britanskoj sigurnosnoj službi od bombaških napada u Londonu 2005. godine, kada su deseci ljudi ubijeni.

Mjera će zvanično biti objavljena na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost u utorak, navode britanski mediji.

“Odlučan sam da angažiram resurse koji su nam potrebni u borbi protiv terorističke prijetnje, jer je zaštita britanskog naroda moja premijerska dužnost broj jedan”, rekao je Cameron, a prenosi Guardian.

‘Generacijska borba’

Zapošljavanjem će biti povećan broj osoblja (agenata) britanskih obavještajnih službi MI5, MI6 i GCHQ za gotovo 15 posto, pišu Guardian i Financial Times.

“Ovo je generacijska borba koja zahtijeva da osiguramo veće snage kako bismo se borili protiv onih koji bi željeli uništiti nas i naše vrijednosti”, rekao je Cameron u govoru na samitu G20 u Turskoj.

Osim povećanja broja agenata u britanskim sigurnosnim službama dodatni oficiri za sigurnost avijacije bit će angažirani na aerodromima širom svijeta, kao odgovor na pad ruskog aviona u Egiptu prošlog mjeseca, jer Britanska vlada sumnja da je avion oborila bomba.

Izvor: Agencije