Oglasi

Britanija zabranila upotrebu softvera Kaspersky u ministarstvima

Stručnjaci kažu da Rusija djeluje protiv interesa Velike Britanije u cyber prostoru.
EPA

Britanska agencija za sigurnost na internetu dala je preporuku ministarstvima da ne koriste softver ruske firme Kaspersky.

Šef Nacionalnog centra za sigurnost na internetu Ciaran Martin rekao da Rusija djeluje "protiv interesa Velike Britanije u cyber prostoru".

Martin je naveo da Moskva "cilja britansku centralnu vladu" i dodao da se softveri ruskog proizvođača ne smiju koristiti u sistemima povezanim sa pitanjima od nacionalne sigurnosti, prenosi Beta.

Britanski zvaničnici pregovaraju sa čelnicima kompaniji Kaspersky o sprečavanju "prebacivanja britanskih podataka u Rusiju", rekao je on.

Čelnici Kasperskog su odbacili optužbe.

Optužbe za špijuniranje

Administracija predsjednika SAD-a Donalda Trumpa naložila je u septembru vladinim agencijama u toj zemlji da uklone proizvode Kaspersky Laba iz svojih informacionih sistema, navodeći da je zabrinuta da je ta kompanija za cyber sigurnost, čije je sjedište u Moskvi, podložna utjecaju Kremlja.

Od kompanije Kaspersky Lab ruske obavještajne službe nikada nisu tražile da špijunira mete na Zapadu, tvrde iz te kompanije.

Osnivač kompanije i izvršni direktor Jevgenij Kasperski kazao je da bi preselio kompaniju iz Rusije da se susreo s takvim zahtjevom.

Kompaniju Kaspersky Lab je osnovao 1997. godine ruski državljanin Jevgenij Kasperski i donedavno je imala jako visok renome u svijetu programa protiv računarskih virusa.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.