Britanija: Virus ebole je prijetnja svijetu

Liberija je zatvorila gotovo sve svoje granične prijelaze, kako bi pokušala spriječiti širenje te bolesti (EPA)

Virus ebole koji se proširio u Africi predstavlja prijetnju, priznao je ministar vanjskih poslova Velike Britanije Philip Hammond, uz napomenu kako je sazvan hitan sastanak Vladinog kabineta, na kojem će se razgovarati o širenju smrtonosnog virusa.

Iako u Britaniji nije zabilježen slučaj oboljelih od ebole, tamošnja vlada ozbiljno shvaća epidemiju, te će analizirati situaciju.

„Bilo da se radi o Velikoj Britaniji ili o našim diplomatskim predstavništvima u inozemstvu, potrebno je razgovarati kakve mjere možemo poduzeti protiv ovog virusa i da se skoncentriramo na novu prijetnju koja se razvija“, rekao je ministar Hammond.

Ravnatelj Javnog zdravstva Engleske Brian McCloskey istaknuo je kako je mala vjerojatnoća da bi netko od britanskih državljana koji je išao u zemlje gdje postoji epidemija ebole mogao biti zaražen ovim virusom, ali je napomenuo da bi liječnici trebali biti na oprezu.

„Upozorili smo britanske zdravstvene radnike u vezi sa situacijom u Zapadnoj Africi, tražili da budu oprezni s osobama koje su bile u zemljama gdje je zabilježen ovaj virus, a kod kojih se javi neobjašnjiva nelagoda“, izjavio je McCloskey.

Od veljače do danas virus ebole odnio je najmanje 672 života, a zabilježen je u Ghani, Sierra Leoneu, Nigeriji i Liberiji.

Ebola virus uzrokuje teške simptome, poput povišene tjelesne temperature, povraćanja, dijareje te vanjskih i unutarnjih krvarenja, a do sada nije pronađen učinkovit način liječenja ili cijepljenja. Prenosi se kontaktom sa zaraženim pacijentom.

Zatvorene granice

Glavni liječnik zadužen u Sierra Leoneu za borbu protiv epidemije ebole Omar Khan preminuo je u utorak od posljedica zaraze tim istim virusom, objavili su zdravstveni dužnosnici te zemlje.

On je liječio više od 100 pacijenata zaraženih virusom ebole, a ovog se mjeseca i sam zarazio tim virusom, te bio otpremljen na liječenje u bolnicu na sjeveru zemlje, koju vodi organizacija Liječnici bez granica.

Liberija je u ponedjeljak, nakon što je obolio i treći liječnik koji je u zapadnoj Africi radio na zaustavljanju širenje ebole, zatvorila gotovo sve svoje granične prijelaze, kako bi pokušala spriječiti širenje te bolesti.

Svi putnici u odlasku i dolasku proći će kroz centre za testiranje i prevenciju, koji će biti uspostavljeni na tim prijelazima, a pojava ebole opisana je kao „nacionalno izvanredno stanje“.

Dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) izjavili su da je sadašnja pojava ebole u tri zapadnoafričke države najsmrtonosnija do sada.

Bolest se prvi put pojavila 1976. godine u Demokratskoj Republici Kongo, a ime je dobila po jednoj tamošnjoj rijeci.

Izvor: Agencije