Britanija uvela karantin za ulaske iz Francuske

Pariz je najavio da će uzvratiti recipročnim mjerama (EPA)

Velika Britanija od subote uvodi 14-dnevni karantin za sve dolaske iz Francuske zbog povećanog broja slučajeva zaraze korona virusom u toj zemlji, rekao je u četvrtak britanski ministar transporta Grant Shapps, dok je Pariz najavio da će uzvratiti recipročnim mjerama, piše Hina pozivajući se na Reuters.

Britanska vlada, koja strahuje od drugog vala epidemije korona virusa, takođe je dodala Holandiju, Maltu, Monako, Arubu, te Otočje Turks i Caicos na svoj karantinski popis. Španija i Belgija već se nalaze na tom popisu.

“Podaci pokazuju da moramo maknuti Francusku, Holandiju, Maltu, Monako, Arubu, Otočje Turks i Caicos, sa svog popisa #koronavirus putnih koridora, kako bismo usporili stopu širenja zaraze”, napisao je Shapps na Twitteru.

Pariz najavio recipročne mjere

“Ako dođete u Veliku Britaniju iz nekog od tih odredišta nakon 4 sata ujutro u subotu morat ćete se samoizolovati na 14 dana”, dodao je.

Britanska odluka će dovesti do odgovarajućih recipročnih mjera, rekao je francuski ministar za evropske poslove Clement Beaune. “Žalimo zbog britanske odluke koja će dovesti do recipročnih mjera, nadajući se da će se stvari vratiti u normalu što je prije moguće”, objavio je Beaune na Twitteru. 

Francuska je u četvrtak drugi dan zaredom prijavila više od 2500 novih slučajeva zaraze, a te su brojke zadnji put zabilježene sredinom aprila kad je zemlja bila usred jedne od najrigoroznijih karantina. Ponovno uvođenje karantina pogodit će omiljenu ljetnu destinaciju Britanaca usred ljeta, dok se turistička industrija u Francuskoj bori za preživljavanje.

Peru bilježi najvišu stopu smrtnosti u Latinskoj Americi

Broj zaraženih korona virusa u Peruu prešao je brojku od pola pola miliona, uz zabilježenu najvišu stopu smrtnosti u Latinskoj Americi, pokazali su u četvrtak najnoviji podaci peruanskog ministarstva zdravstva.

Ukupno je 507.996 potvrđenih slučajeva zaraze COVID-om 19, te 25.648 uz tu bolest povezanih smrtnih slučajeva, rekao je zamjenik peruanske ministrice zdravstva Luis Suarez na konferenciji za novinare.

Prema podacima novinske agencije Reuters, Peru ima najvišu stopu smrtnosti od korona virusa u čitavoj Latinskoj Americi – 78,6 slučajeva na 100.000 ljudi; više od takođe teško pogođenih susjednih Čilea i Brazila.

Predsjednik Martin Vizcarra u četvrtak je najnoviji snažan rast broja oboljelih pripisao pretjerano opuštenom ponašanju i intenziviranju društvenih i sportskih aktivnosti. Dan ranije, uslijed zabilježenog 75-postotnog rasta broja zaraženih među djecom i mladima, zabranio je porodična okupljanja, ponovno uveo nedjeljni policijski sat, te karantin u dodatnih pet regija te zemlje.

Guverner glavnog grada Venecuele umro od posljedica COVID-a 19

Dario Vivas, guverner glavnog grada Venezuele Caracasa i bliski saveznik predsjednika Nicolasa Madura, umro je u četvrtak od posljedica COVID-a 19 u dobi od 70 godina, saopštili su zvaničnici.

Vivas, visoki zavničnik vladajuće socijalističke stranke, na Twitteru je 19. jula objavio da je pozitivan na korona virus i da ide u samoizolaciju.

“Umro je u bici… brinući se za svoje zdravlje i za sve nas u ovoj teškoj borbi protiv pandemije COVID-a 19”, napisala je na Twitteru potpredsjednica Delcy Rodriguez.

Vivas je prvi visokopozicionirani zvaničnik venecuelanske vlade koji je podlegao bolesti novog korona virusa, iako ih je nekoliko testirano pozitivno na COVID-19. Ministar za naftu Tareck El Aissami u srijedu je saopštio da se oporavio, mjesec dana nakon što je zaražen, dok je potpredsjednik socijalističke stranke Diosdado Cabello još uvijek u procesu liječenja.

Venecuela je izvijestila da je do srijede ukupno zabilježila 29.088 slučajeva zaraze COVID-om 19, s 247 smrtnih slučajeva. Oba su podatka među najnižima na južnoameričkom kontinentu, ali ljekari i opozicioni političari, pozivajući se na podatke zdravstvenih radnika, upozoravaju da je s obzirom na kašnjenja s provedbom testiranja, stvarni broj zaraženih vjerojatno daleko veći.

Kalifornija prva u SAD u kojoj je više od 600.000 zaraženih

A u Sjedinjenim Američkim Državama, Kalifornija je prva država u kojoj je registrovano više od 600.000 slučajeva zaraze.

Kako piše New York Times, u Kaliforniji je do sada preminulo 10.808 ljudi od posljedica infekcije COVID-om 19, prenosi Tanjug.

Iako je ova američka država najviše pogođena epidemijom, posljednjih nekoliko dana došlo je do poboljšanja situacije, jer je, kako kaže guverner Gavin Newsom, tokom posljednje dvije sedmice opao je broj oboljelih kojima je potrebna hospitalizacija.

Izvor: Agencije