Oglasi

Britanija u borbi protiv poreznih neplatiša

Među svjetskim kompanijama koje pokušavaju izbjeći porez u toj državi je i investiciona banka Goldman Sachs.

Izbjegavanje plaćanja poreza je jedna od gorućih ovogodišnjih tema Vlade Velike Britanije.

Među svjetskim kompanijama koje pokušavaju izbjeći porez u toj državi je i investiciona banka Goldman Sachs, koja je odgodila isplatu bonusa uposlenicima iz Britanije sve dok poreska stopa ne padne sa 50 na 45 posto.

Svjetske zvijezde poput Gerarda Depardieua emigriraju kako bi ga izbjegli. Zaobilaze ga i multinacionalne kompanije, a u igru mačke i miša sada su ušle i banke.

Traženje rupa u sistemu

Chris Hughes, ekonomski analitičar, kaže:

"Problem sa tim je što odudara od trenutnog raspoloženja i izgleda kao traženje rupa u sistemu. A tu je i stvar reputacije. Ne bih se iznenadio da namjerno kalkuliraju kako bi osoblju isplatili malo veće bonuse kao znak kompenzacije za veći porez".

Bankarska grupa Lloyd's i škotska banka RBS, također su odgodile plaćanje bonusa za juni, uprkos tome što britanski poreski obveznici imaju udio u tim bankama.

Vjeruje se da je to pokušaj da se maksimizira isplata radnicima u vremenu velikih troškova koje banke imaju.

Nekoliko banaka je kažnjeno zbog slabe kontrole pranja novca, namještanja internih kamatnih stopa, te neispravne prodaje osiguranja za novčane transakcije. Negativna reputacija koju banke sebi više ne mogu da priušte.

Jeremy Stretch, analitičar agencije CIBC, kaže:

"Finansijski sektor je imao vrlo loše ocjene kada je riječ o reputacijskom riziku, tokom posljednjih godina finansijske krize. Svaki postupak koji bi mogao povećati taj reputacijski rizik može se ocijeniti kao korak unazad. Postoji mnogo razloga zašto mediji i političari vrše pritisak na banke koje provode politiku odgađanja isplata bonusa dok se porezi ne smanje, što će, prema mom mišljenju, izazvati dodatno nezadovoljstvo javnosti, što je u konačnici vrlo loše za sve ljude u finansijskim servisima."

Ministar podržava javnost

Britanski ministar finansija podržava nezadovoljstvo javnosti i obećao je da će da se okomi na svaku kompaniju koja pokuša da izbjegne plaćanje poreza.

Ali kompanije se žale: porezi nimalo ne idu na ruku stranim investitorima. Sada postoji zabrinutost da će od te situacije druge države pokušati da profitiraju tako što će pokušati da privuku kompanije iz Velike Britanije.

Jedno je sigurno. Došlo je vrijeme za reforme a možda će se do rješenja porezne politike doći na narednom sastanku G20 narednog mjeseca.

Izvor: Al Jazeera