Britanija suočena sa ‘sumornom’ 2012.

Male su šanse da 2012. bude sretna nova godina za britansku privredu (EPA)

Tekuća kriza u eurozoni i opasnost od slabljenja povjerenja postrošača guraju Veliku Britaniju u novu recesiji, upozorila je vodeća analitičko-savjetnička organizacija lijevog centra.

Velika Britanija je suočena sa “sumornim” početkom za 2012. godinu, ali bi svako moguće usporavanje moglo biti osujećeno padom inflacije, što bi povećalo potrošacku moć, objavio je Institut za istrazivanje javnih politika (IPPR).

Kriza eurozone nije riješena i svaka zemlja je primorana usvojiti ekstremne mjere štednje, koje će rezultirati velikim padom proizvodnje.

“Dok ulazimo u 2012. godinu izgleda da je riječ koja najbolje opisuje budućnost britanske ekonomije ‘sumorno'“, rekao je šef ekonomista organizacije Tony Dolphin, prenosi Tanjug.

“Kriza eurozone nije riješena i svaka zemlja je primorana usvojiti ekstremne mjere štednje, koje će rezultirati velikim padom proizvodnje”, dodao je.

“Kao posljedica toga očekuje se da će se čitava privreda eurozone vratiiti u blagu recesiju”, kazao je Dolphin.

Kada je u maju 2010. godine došla na vlast, britanska koaliciona vlada je objavila smanjenja u vrijednosti 81 milijarde funti (131 milijarde dolara, 92 milijarde eura) tokom pet godina kako bi smanjila javni deficit, za koji krivi prethodnu laburističku vladu.

Tonjenje u recesiju

Ukoliko bi se opće raspoloženje o mjerama štednje produbilo, to bi moglo utjecati na povjerenje “u tolikoj mjeri da bi ekonomija utonula u recesiju,” upozorio je Dolphin.


George Osborne [EPA]

Ekonomisti tvrde da bi jedini način da se zemlja izvuče iz dvostruke recesije bio da se olabavi stezanje kaiša kako bi se podstakla potražnja.

Ministar finansija George Osborne je generalno isključio ovakvu političku promjenu, navodeći niske troškove pozajmica Velike Britanije kao opravdanje svog plana.

“Bez mogućnosti smanjenja poreza ili nižih kamatnih stopa neizvjesno je šta će u kratkoročnom periodu biti pokretač za više potrošnje privatnog sektora”, rekao je Dolphin.

“U kratkoročnom pogledu ekonomska politika je postala pitanje nade da će se nešto desiti – i to je razlog zašto su male šanse da 2012. bude sretna nova godina za britansku privredu”, dodao je on.

Izvor: Agencije