Oglasi

Britanija stavlja Hezbollah na 'terorističku' crnu listu

Potez, koji će stupiti na snagu u petak, treba biti odobren u parlamentu.
Hezbollah je osnovala iranska Revolucionarna garda 1982. godineReuters / Aziz Taher

Velika Britanija objavila je da će dodati političko krilo libanske oružane grupe Hezbollah na svoju listu zabranjenih "terorističkih" organizacija uprkos ulozi koju ono ima u vladi i parlamentu Libana.

Potez, koji će stupiti na snagu u petak, treba biti odobren u parlamentu i kriminalizira svakoga ko je član ili pristalica grupe koju podržava Iran, a koju predvodi Hassan Nasrallah.

Oni koji budu povezani s Hezbollahom mogli bi dobiti kaznu do deset godina zatvora.

"Hezbollah nastavlja sa svojim pokušajima destabilizacije krhke situacije na Bliskom istoku i više ne možemo vidjeti razliku između njihovog već zabranjenog vojnog krila i političke stranke", rekao je ministar unutrašnjih poslova Velike Britanije Sajid Javid.

"Zbog toga sam donio odluku o potpunoj zabrani saradnje s tom grupom", dodao je.

Tri ministra

Vojni ogranak Hezbollaha zabranjen je u Velikoj Britaniji 2008, ali posljednja objava svrstava njegove političke članove – od kojih su mnogi u libanskom parlamentu – u istu kategoriju.

Hezbollah ne priznaje postojanje odvojenih krila.

U objašnjenju odluke Vlada Velike Britanije navela je da organizacija nastavlja sakupljati oružje, što je u suprotnosti s rezolucijama Vijeća sigurnosti, dok je njena podrška sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu produžila "sukob i brutalnu i nasilnu represiju režima nad sirijskim narodom".

"Terorističkom" organizacijom Hezbollah od ranije smatraju Sjedinjene Američke Države, Kanada, Izrael, kao i Vijeće zaljevske saradnje i Arapska liga.

Prošlog mjeseca libanski političari dogovorili su novi sastav vlade, u kojem su tri ministra iz Hezbollaha i time je okončana pat-pozicija koja je trajala osam mjeseci, od općih izbora u maju 2018.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.