Britanija spremna produžiti vizna prava građanima Hong Konga

Ako Kina nametne zakon o nacionalnoj sigurnosti, britanska vlada će izmijeniti svoja imigracijska pravila, najavio je Johnson (EPA)

Velika Britanija spremna je izmijeniti imigracijska pravila i produžiti vizna prava stanovnicima Hong Konga ako tom gradu Kina nametne sporni zakon o nacionalnoj sigurnosti, naveo je britanski premijer Boris Johnson, javlja Reuters.

“Od predaje Hong Konga Kini 1997. godine ključ je bio u dragocjenom konceptu ‘jedna zemlja, dva sistema’, što je sadržano u temeljnom zakonu Hong Konga i podržano Zajedničkom deklaracijom Britanije i Kine”, napisao je Johnson u članku za South China Morning Post

Britanski premijer dodao je da će zakon o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu “smanjiti njihove slobode i dramatično narušiti njihovu autonomiju” te da Kina tim potezom krši obaveze dogovorene Zajedničkom deklaracijom, prenosi Hina.

“Ako Kina nametne zakon o nacionalnoj sigurnosti, britanska vlada će izmijeniti svoja imigracijska pravila”, naveo je Johnson.

Proširenje prava za vlasnike tzv. BN pasoša

Britanija planira proširiti prava za vlasnike pasoša “British National Overseas” – tzv. BN pasoša, koje su izdane onim stanovnicima Hong Konga koji su se registrirali prije nego što je Britanija 1997. godine vratila Hong Kong Kini.

Sadašnje pravo vlasnika BN pasoša da borave u Britaniji šest mjeseci bez vize produžilo bi se na 12 mjeseci u svrhu studiranja i rada, što bi u budućnosti otvorilo put za dobijanje državljanstva, ističe Johnson.

Trenutno ih oko 350.000 ima takve pasoše, a još 2,5 miliona moglo bi aplicirati za njih, dodao je britanski premijer. 

Kineski parlament izglasao je nastavak procedure donošenja zakona o nacionalnoj sigurnosti protiv secesije, subverzije, terorizma i stranog uplitanja koji bi mogao dovesti kineske obavještajne agencije u Hong Kong.

London je u utorak upozorio Peking da odustane od spornog zakona jer njime riskira uništenje jednog od dragulja azijske ekonomije, ali i narušavanje svog ugleda. 

Trump ukida posebni status Hong Kongu

Američki predsjednik Donald Trump prošle sedmice je najavio ukidanje posebnog statusa Hong Kongu kako bi kaznio Kinu. 

“Pozivam svoju administraciju da počne postupak ukidanja izuzeća zahvaljujući kojima Hong Kong ima različit i poseban status. To će se odnositi na sve sporazume – od našeg sporazuma o izručenju do kontrole izvoza tehnologija”, rekao je Trump.

Peking kaže da bi konačni tekst zakona o nacionalnoj sigurnosti trebao biti donesen u junu, a usvajanje zakona se očekuje prije septembra.

Kineske vlasti i vlada Hong Konga tvrde da taj zakon ne predstavlja prijetnju za autonomiju grada, dok će interesi stranih investitora biti zaštićeni.

Izvor: Agencije