Britanija sprema vojsku u slučaju neorganiziranog Brexita

Williamson je rekao da vojska nije dobila zvaničan zahtjev za pomoć (EPA)

Britanski ministar odbrane Gavin Williamson rekao je da će gotovo 3.500 vojnika biti u pripravnosti da pomognu vladi da izađe na kraj s mogućim poremećajima u slučaju da Britanija izađe iz Evropske unije bez postignutog sporazuma.

Williamson je rekao da vojska nije dobila zvaničan zahtjev za pomoć, ali da će držati u pripravnosti 3.500 pripadnika, uključujući redovnu vojsku i rezerviste da bi se podržao bilo koje odjeljenje vlade u hitnom slučaju koji bi im zatrebao, prenosi Beta.

Ubrzane pripreme

On je ovo izjavio u trenutku kada britanska vlada ubrzava pripreme za mogući neorganizirani Brexit, odnosno izlazak Britanije iz Evropske unije bez dogovora.

Očekuje se da britanski kabinet u utorak razmotri kako dvije milijarde funti (2,2 milijarde eura) vladinih sredstava raspodijeliti kako bi se ublažio potencijalni ekonomski haos.

U vrijeme kada je preostalo nešto više od 100 dana do izlaska Velike Britanije iz EU, ostaje nejasno da li će to biti s dogovorom ili bez dogovora, što bi moglo da izazove zastoj u saobraćaju i nestašicu u toj zemlji.

Izvor: Agencije