Oglasi

Britanija sprema reformu bankarskog sektora

Među reformama je i stavka prema kojoj bi se banke upotpunosti ugasile ukoliko njihov standard padne.

Iako ne želi biti dio evropske bankarske unije, Velika Britanija će ipak provesti reformu bankarskog sektora.

Vlada je predložila novi zakon, koji podrazumijeva da domaće banke, u slučaju da ne zadovolje propisane standarde, neće biti spašene poput onih u eurozoni.

Ovo je bila teška godina za britanske banke. Namještanje kamatnih stopa Libora samo je jedan od skandala.

Vlada je oformila tijelo koje je nakon skandala Libor detaljnije analiziralo ranije predložene reforme bankarskog sistema.

Njihov zaključak je da među reforme treba dodati još jednu, kojom bi se banke upotpunosti ugasile ukoliko njihov standard padne.

Također, britanske banke će morati fizički razdvojiti domaće poslovanje od rizičnijeg, investicijskog bankarstva. Ukoliko banke to ne urade same, taj posao preuzet će regulatori.

Proaktivnija uloga

Andrew Tyrie, predsjednik Bankarske komisije, objašnjava: "Banke, ukoliko žele, pronači će način da zaobiđu pravila. Tako smo se našli u situaciji u kojoj smo sada. Takozvana Baselska pravila, koja su postavljena za zaštitu bankarskog sistema, ignorirana su. To je dovelo do globalne kaastrofe epskih razmjera. Ne možemo sebi priuštiti da nam se iste greške ponove."

Komisija također razmatra da sljedeće godine uvede bankama zabranu trgovanja nekretninama. Analitičari smatraju da bi i banke trebale biti uključene u donošenje takvih odluka.

"Mi idemo bankama s pravilima koja želimo da one usvoje, a one nam se vraćaju i govore NE! Možda bi bilo bolje da banke imaju malo proaktivniju ulogu", smatra ekonomski analitičar Alastair Mccaig.

Ministarstvo finansija će razmotriti prijedlog komisije, te dati odgovor početkom sljedeće godine.

Cilj akcije je da se spriječi da porezni obveznici ponovno moraju spašavati banke - kao što je bilo 2008. godine, kada su Lloyd's i RBS dobili pomoć od 65 milijardi funti.

Izvor: Al Jazeera