Britanija s Japanom potpisala prvi post-brexit trgovinski sporazum

Sveobuhvatni sporazum ekonomskog partnerstva (CEPA) dogovoren je prošli mjesec (EPA)

Japan i Velika Britanija potpisali su u petak u Tokiju sporazum o slobodnoj trgovini, koji će stupiti na snagu krajem trenutnog post-brexit tranzicijskog perioda.

Sporazum su potpisali japanski ministar vanjskih poslova Toshimitsu Motegi i britanska ministrica za međunarodnu trgovinu Liz Truss, a on bi trebao stupiti na snagu 1. januara, nakon što Britaniju prestanu obvavezivati trgovinska pravila s EU-om. Sporazum još trebaju potvrditi parlamenti obiju zemalja.

Britansko-japanski Sveobuhvatni sporazum ekonomskog partnerstva (CEPA) dogovoren je prošli mjesec, a Britanija ga je pozdravila kao prvi veliki trgovinski sporazum otkad je formalno napustila Evropsku uniju.

Osnažiti trgovinu

Sporazum bi trebao osnažiti britansku trgovinu s Japanom na procijenjenih 15.2 milijardi funti, rekla je britanska vlada prošli mjesec. Sporazum u većoj mjeri odgovara postojećem sporazumu o slobodnoj trgovini između Japana i EU-a.

Britanija je formalno napustila EU 31. januara te je ušla u tranzicijski period do kraja ove godine, tokom kojeg i dalje pripada jedinstvenom evropskom tržištu i carinskoj uniji.

Dok japanske kompanije pozdravljaju sporazum, također pokazuju zabrinutost hoće li London zaista uspjeti ispregovarati dogovor s EU za razdoblje nakon tranzicijskog perioda.

Izvor: Agencije