Britanija: Ruska mornarica prijetnja zapadnim komunikacijama

Rusija uvodi nove brodove i podmornice, koji su savršeni i po nekonvencionalnim kapacitetima, i po sposobnosti da vode informativni rat (EPA)

Velika Britanija i njeni NATO saveznici moraju braniti komunikacijske kablove ispod mora od potencijalno katastrofalnog napada ruske mornarice, koji bi mogao prekinuti finansijske transakcije vrijedne trilione dolara, upozorio je komandant britanskih oružanih snaga.

Kablovi koji se protežu širom svjetskih okeana omogućavaju 95 posto svjetske komunikacije i transakcija vrijednih više od 10 triliona dolara.

“To je novi rizik po naš način života, to je ranjivost kablova koji prolaze dnom svjetskih mora”, prenijeli su britanski mediji riječi načelnika Gneralštaba britanske vojske Stuarta Peacha.

Modernizacija moćne sovjetske mornarice

On je kazao da modernizacija nekada moćne sovjetske mornarice, koju provodi ruski predsjednik Vladimir Putin, sada predstavlja ozbiljnu prijetnju zapadnim komunikacijama.

“Rusija uvodi nove brodove i podmornice, koji su savršeni i po nekonvencionalnim kapacitetima, i po sposobnosti da vode informativni rat”, rekao je Peach.

Rusija je u više navrata odbacivala zapadne brige oko svoje obnovljene vojne moći kao hladnoratovsku histeriju, iako pristalice Kremlja u Rusiji hvale predsjednika Putina zbog ruskog vojnog jačanja nakon raspada Sovjetskog saveza 1991. godine, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije