Britanija izgubila vrhunski kreditni rejting

I to se dogodilo. Velika Britanija je prvi put od 1978. ostala bez vrhunskog kreditnog rejtinga, trostrukog A.

Prva bonitetna agencija koja se usudila na takav potez je američki Moody's. Vlada Davida Camerona sada je izložena još većem pritisku opozicije i javnosti.

Smanjenje rejtinga Britanije za jedan stepen, na dvostruko A1, Moody's je obrazložio slabim izgledima za privredni rast te zemlje. A, to dovodi u pitanje strategiju vlade koja se zasniva na smanjenju budžetskog deficita.

Dužnički problemi

Iza strategije stoji ministar finansija George Osborne. Njegova politika mogla bi se svesti na jednu riječ: štednja. Nje se držao otkako je koalicija predvođena konzervativcima preuzela vlast u 2010.

Zanimljivo je da je tadašnju predizbornu kampanju obilježilo obećanje pobjedničkih kandidata da će po svaku cijenu zadržati vrhunski kreditni rejting Britanije.

Sada Osborneu pomalo nedostaje argumenata.

„Ovo je podsjetnik na dužničke probleme s kojima se Britanija suočava i jasno upozorenje onima koji misle da možemo pobjeći od njih. Stoga moramo udvostručiti napore u provođenju strategije koja je već smanjila nivo duga za 25 posto, stvorila milione radnih mjesta i, naravno, omogućila rekordno niske kamate po kojima se zadužuju građani“, kaže George Osborne, ministar finansija Velike Britanije.

Ubrzo nakon objave, kurs britanske funte pao je s 1,52 na 1,51 dolar, što je blizu njenog najnižeg nivoa u dvije i po godine.

„Rejting agencija veoma jasno je poručila da će slabljenje naše posvećenosti u borbi protiv duga predstavljati rizik daljnjeg snižavanja našeg rejtinga. Tako da očito moramo iznaći novi plan za borbu protiv duga, ne možemo bježati od ovih problema“, gavori ministar Osborne.

Ovakav razvoj događaja odmah je iskoristila opozicija.

„Smanjenje kreditnog rejtinga ponižavajući je udarac za premijera i ministra finansija, koji su svojevremeno rekli da će održavanje vrhunskog rejtinga biti test njihovog privrednog i političkog kredibiliteta“, poručila je Laburistička stranka.

Jedina utjeha

U saopštenju Moody'sa navodi se da će, uprkos znatnoj snazi privrede, britanski rast u narednim godinama biti usporen zbog slabosti poslovnih aktivnosti u svijetu, naročito u eurozoni.

Ovaj period sporog rasta predstavlja izazov za vladin program fiskalne konsolidacije koji bi se mogao protegnuti i nakon narednih parlamentarnih izbora, zaključuju analitičari bonitetne agencije.

Jedina utjeha vladi može predstavljati činjenica da je Moody's ostavio prognozu rejtinga stabilnom.

A, to znači da vjerovatno neće biti novog rezanja u ovoj godini.

Izvor: Al Jazeera