Britanija isključena sa skupa o cyber sigurnosti

Barrow se požalio da je britanskim zvaničnicima 'povučen poziv' sa skupa o cyber sigurnosti (EPA)

Britanski predstavnik u Evropskoj uniji Tim Barrow negodovao je jer je Velikoj Britaniji izostao poziv za skup EU-a o cyber sigurnosti i kineskoj kompaniji Huawei.

Barrow se požalio da je britanskim zvaničnicima “povučen poziv” sa tog skupa, prenosi Politico pozivajući se na Financial Times (FT).

Takvo isključivanje izaziva “zapitanost i zabrinutost u Londonu u pogledu tretmana i procesa u vezi skupa” dok se Velika Britanija priprema za izlazak iz EU, napisao je Barrow u pismu Evropskoj komisiji.

Punopravni član

Velika Britanija treba da izađe iz Evropske unije 31. oktobra, ali do tad ostaje punopravni član i ima prava da učestvuje na skupovima koji ne uključuju Brexit, prenosi Tanjug.

Na skupu o cyber sigurnosti, koji je održan 25. juna, bilo je riječi o cyber standardima i zaštiti mreža 5G u kontekstu potencijalnog sigurnosnog rizika zbog prisustva Huaweija u Evropi, navodi FT.

Barrow je naveo da učešće Britanije na takvom skupu ničim ne ugrožava sigurnosne interese Unije i izrazio je žaljenje što jasan razlog nije naveden za isključenje Britanije sa tog skupa.

Izvor: Agencije