Oglasi

Britanija i Francuska zajedno u borbi protiv krijumčara migranata

Macron i May potpisali su sporazum o zajedničkoj kontroli granica i zaustavljanju priliva izbjeglica i migranata.
Najavljeno je uvođenje dodatnog videonadzora, ograda i infracrvene tehnologije u CalaisuEPA

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i britanska premijerka Theresa May izrazili su zadovoljstvo "srdačnom slogom" Francuske i Velike Britanije, povodom francusko-britanskog susreta na vrhu u Sandhurstu, koji je završen potpisivanjem ugovora o kontroli imigracije.

Ugovor koji su potpisali Macron i May treba dopuniti ugovor iz Touqueta iz 2004, kojim su u lukama dviju zemalja uvedene zajedničke imigracijske kontrole, ali nije uspio zaustaviti priljev migranata u Calais.

Ocijenivši da stanje u Calaisu "ne zadovoljava", Macron je rekao da će novi ugovor potpisan u Sandhurstu, 50-ak kilometara jugozapadno od Londona, omogućiti da se "poboljša tehničko i operativno upravljanje zajedničkom granicom".

"To će nam omogućiti da iz temelja promijenimo stvari, pa i za ranjive malodobnike, da imamo humaniji i djelotvorniji pristup i očuvamo kvalitetu naše zajedničke granice", dodao je Macron.

Zajednički protiv krijumčara ljudi

"Pojačat ćemo sigurnosnu infrastrukturu s više videonadzora, ograda i infracrvene tehnologije u Calaisu i na drugim graničnim prijelazima", izjavila je May.

Istaknula je i kako susret na vrhu "pokazuje da su čvrste veze dviju zemalja u interesu Velike Britanije, Francuske i Europe".

Ponovila je i kako se "Velika Britanija priprema za izlazak iz EU-a, ali to ne znači da izlazi iz Europe".

Najavila je kako će i nakon Brexita Velika Britanija i dalje imati stabilne i bliske odnose s Parizom, ali i cijelom Unijom.

"Velika Britanija i Francuska također dijele odlučnost da se zajednički bore protiv krijumčara migranata, koji imaju koristi od tog opasnog putovanja ljudi prema Europi. Odlučni smo zajedno raditi na uništavanju mreže krijumčara koji pokušavaju profitirati na nesreći drugih ljudi", kazala je britanska premijerka.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.