Britanija i EU dogovorili tri runde pregovora o odnosima nakon Brexita

Velika Britanija s Evropskom unijom nastoji postići sveobuhvatan sporazum o slobodnoj trgovini (Reuters)

Velika Britanija i Evropska unija dogovorili su datume tri runde pregovora u trajanju od po sedmicu za postizanje sporazuma o budućim odnosima nakon Brexita, britanskog izlaska iz EU-a, te procjenu napretka na visokom nivou u junu, saopćile su dvije strane u zajedničkoj izjavi.

Pregovori će biti održani putem videokonferencije u sedmicama s početkom 20. aprila, 11. maja i 1. juna, javio je Reuters.

Velika Britanija s EU-om nastoji postići sveobuhvatan sporazum o slobodnoj trgovini, nakon što je u januaru napustila Uniju, poslije više od tri godine nesuglasica i natezanja.

London privremeno primjenjuje pravila EU-a, dok se ne postigne trajni sporazum.

Datume pregovora dogovorili su EU pregovarač Michel Barnier i njegov britanski kolega David Frost, na sastanku koji je u izjavi opisan kao “konstruktivan”, prenolsi Hina.

‘Pregovori za stvaran napredak’

“Dvije strane su procijenile tehnički posao obavljen od prvog kruga pregovora na temelju pravnih dokumenata koje su razmijenile dvije strane”, navodi se u izjavi.

“Iako je taj posao bio koristan za utvrđivanje svih glavnih područja razilaženja i suglasja, dvije su se strane složile da je potrebno organizirati daljnje runde pregovora kako bi se do juna ostvario stvaran i opipljiv napredak”, dodaje se.

Iako je pandemija korona virusa teško pogodila Veliku Britaniju i najveće evropske zemlje, kao i prekinula pregovore, britanska vlada ustrajava da ne planira produžavati privremena prijelazna rješenja nakon sadašnjeg krajnjeg roka u decembru.

Izvor: Agencije