Britanija, Francuska i SAD traže istragu o napadu u Siriji

Francuska je ranije upozorila Rusiju protiv ulaganja veta na izglasavanju rezolucije (Reuters)

Velika Britanija, Francuska i SAD zatražile su da se u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija glasa o rezoluciji kojom će se zahtijevati istraga napada u Siriji u kojem je upotrijebljeno hemijsko oružje, saopćile su diplomate.

Nejasno je hoće li Rusija podržati rezoluciju.

Francuska je ranije upozorila Rusiju protiv ulaganja veta na izglasavanju rezolucije.

Veto Rusije

Francuski ambasador pri UN-u Francois Delattre rekao je ranije da bi ruski veto bio “užasna odgovornost pred historijom”, dodavši da se nada da Rusija neće iskoristiti veto.

Rezolucija predlaže da istragu o napadu u Siriji, u kojem su ubijene 72 osobe, obavi Organizacija za zabranu hemijskog oružja i zahtijeva da Vlada Sirije pruži neophuloodne informacije o vojnim aktivnostima na dan napada.

Ambasadorica SAD-a pri UN-u Nikki Haley upozorila je da, kad svjetske institucije ne uspijevaju djelovati kolektivno, tada djelovati moraju države pojedinačno.

Zapadne države optužuju snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada za zračni napad na grad Khan Sheikhoun, na sjeveru Sirije, ali sirijske vlasti odbacuju odgovornost.

Sirijska saveznica Rusija, uz podršku Kine, u februaru je uložila svoj sedmi veto, kojim je zaštitila Assadovu vladu od djelovanja Vijeća sigurnosti, čime je spriječila zapadne sile da uvedu sankcije zbog optužbi za upotrebu hemijskog oružja u toj bliskoistočnoj državi.

Obamina ‘crvena linija’

Zamjenik ruskog ambasadora pri UN-u Vladimir Safronkov rekao je da je takve napade provocirala izjava bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame iz 2012. godine, kojom je zaprijetio vojnom intervencijom ako se hemijskim oružjem pređe “crvena linija” u Siriji.

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je optužio Obamu zato što nije primijenio tu crvenu liniju.

Trump je u srijedu osudio “grozan, užasan” napad hemijskim oružjem, u kojem su u Siriji ubijene 72 osobe, među kojima 20-ero djece.

Izvor: Agencije