Oglasi

Britanija će osloboditi iranski tanker ako ne plovi za Siriju

Iranski ministar Zarif je u telefonskom razgovoru rekao britanskom kolegi da Iran želi riješiti spor i da ne želi eskalaciju napetosti.
Napetost u vezi s Hormuškim tjesnacom porasla je zadnjih sedmicaEPA - ilustracija

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt obećao je iranskom kolegi Mohammadu Javadu Zarifu da će Velika Britanija ubrzati puštanje zadržanog naftnog tankera Grace 1 ako Teheran bude garantovao da tanker neće uploviti u Siriju.

Britanska kraljevska mornarica zadržala je prošle sedmice iranski tanker blizu obale Gibraltara zbog sumnje u kršenje sankcija protiv Sirije.

Iran zahtjeva da Britanija pusti brod te poriče da je tanker trebao dostaviti naftu u Siriju čime bi prekršio sankcije Evropske unije.

Situacija je pojačala napetosti u Zaljevu, a Britanija je u četvrtak kazala kako se morala braniti od iranskih brodova koji su pokušali prepriječiti put britanskom tankeru.

Hunt je rekao da je telefonski razgovor s iranskim ministrom vanjskih poslova bio konstruktivan te da je Zarif rekao kako Iran želi riješiti spor i da ne želi eskalaciju napetosti.

Problem nije porijeklo nafte, nego odredište tankera

„Potvrdio sam mu da razlog naše zabrinutosti nije porijeklo nafte s tankera Grace 1, nego njegovo odredište te da će Britanija ubrzati puštanje broda ako dobije iranske garancije da on neće ploviti u Siriju nakon procesa u Gibraltaru“, napisao je Hunt na Twitteru.

Teheran tvrdi da su Sjedinjene Američke Države naredile zadržavanje tankera.

Washington je nametnuo sankcije Iranu u svrhu obustave iranskog izvoza nafte.

Evropske države nisu nametnule sankcije Iranu, ali jesu iranskom savezniku Siriji nakon što je u toj zemlji 2011. godine izbio rat.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.