Oglasi

Britanija 1. jula ukida ograničenje za hrvatske radnike

Britanska premijerka Theresa May pismom je obavijestila Andreja Plenkovića o ukidanju ograničenja za pristup tržištu rada za hrvatske državljane.
RadniciLani se u Sloveniji s radnim dozvolama zaposlilo između 1.000. i 2.000 Hrvata kojima će sada rad biti olakšanEPA - Ilustracija

Iz Vlade Republike Hrvatske priopćeno je kako je premijerka Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Theresa May u ponedjeljak pismom obavijestila predsjednika Vlade Hrvatske Andreja Plenkovića o ukidanju ograničenja za pristup tržištu rada Ujedinjenog Kraljevstva za hrvatske državljane od 1. srpnja 2018., a koja su na snazi na temelju Ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

Premijer Plenković pozdravio je odluku Ujedinjenog Kraljevstva o ukidanju ograničenja za hrvatske državljane na svom tržištu rada.

"Ova Odluka znači da će hrvatski državljani od 1. srpnja 2018. u Ujedinjenoj Kraljevini biti izjednačeni u pravima pristupa tržištu rada sa svim ostalim građanima Europske unije. Ona je rezultat više razgovora dvoje premijera, kao i širih političkih i diplomatskih aktivnosti koje je Republika Hrvatska poduzimala u proteklom razdoblju, te će biti daljnji poticaj razvoju partnerstava i bilateralnih odnosa i nakon izlaska UK iz EU-a", stoji u priopćenju.

Odgovor na Plenkovićevo pismo

Pismo je, pojašnjavaju, odgovor na Plenkovićevo pismo premijerki May od 22. siječnja 2018., u kojem je istaknuo da je nužno osigurati jasnoću i pravnu sigurnost te ravnopravnost u pogledu pristupa tržištu rada za hrvatske državljane u Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i za njegove državljane u Hrvatskoj, u kontekstu pregovora o izlasku Britanije iz EU-a.

Iste je poruke premijer Plenković snažno istaknuo i na sastanku s ministrom za izlazak i glavnim pregovaračem Ujedinjenog Kraljevstva Davidom Davisom na sastanku 5. ožujka 2018., stoji dalje.

Plenković se pritom založio za što žurnije ukidanje prijelaznih mjera za pristup tržištu rada hrvatskih državljana u Ujedinjenom Kraljevstvu.

"Sukladno članku 2. Uredbe o privremenoj primjeni pravila o radu državljana država članica Europske unije i članova njihovih obitelji (Narodne novine 79/2013) s danom 1. srpnja Republika Hrvatska recipročno će ukinuti i ograničenja prema državljanima Ujedinjene Kraljevine. Preostale su samo tri države članice EU-a – Austrija, Nizozemska i Slovenija – koje još drže prijelazna razdoblja za slobodu kretanja hrvatskih radnika", navodi se na kraju priopćenja.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.