Britanci stežu kaiš nakon Brexita

Veliki broj ispitanika je zabrinut zbog izgleda britanske privrede (EPA)

Više od trećine Britanaca će vjerovatno smanjiti velike kupovine nakon glasanja za izlazak iz Evropske unije, prema istraživanju agencije Retail Economics.

Anketa, u kojoj je učestvovalo 2.000 građana Ujedinjenog Kraljevstva nakon prošlosedmičnog referenduma, pokazala je da će 37 posto potrošača vjerovatno smanjiti rashode za velike kupovine, kao što su izdaci za nove televizore, namještaj, kupatila i godišnje odmore, javlja AFP.

“Rezultati naše ankete ‘Stavovi potrošača’ pokazuju da će zabrinutost u pogledu budućnosti ekonomije, ličnih finansija i rasta troškova života vjerovatno ugušiti povjerenje i potrošnju potrošača”, kaže Richard Lim, izvršni direktor Retail Economicsa.

Zabrinutost potrošača

Istraživanje je pokazalo da je troje od petero Britanaca zabrinuto zbog izgleda britanske privrede i da smatraju da će Brexit imati negativne posljedice po lične finansije.

“Dodatnih 58 posto su rekli da će se sada uzdržavati od kupovine neegzistencijalnih proizvoda, a naše analize upućuju na to da će kompanije koje se bave proizvodnjom elektronike i proizvoda za tržišni segment ‘uradi sam’ biti najteže pogođeni”, rekao je Lim.

“Imajući u vidu da je potrošački sektor bio pokretačka snaga ekonomskog oporavka do sada, teško je procijeniti šta može kompenzirati predstojeće široko rasprostranjeno usporavanje”, dodao je on.

Britanci su u četvrtak na referendumu podržali izlazak iz Evropske unije.

Izvor: Agencije