Britanci, Italijani i Česi na referendumu ne bi podržali EU

Velika većina građana Evropske unije i dalje bi glasala da ostane dio evropske porodice (EPA)

Ako bi se danas u državama-članicama Evropske unije održao referendum o članstvu u Uniji, u Velikoj Britaniji, Češkoj i Italiji ne bi bila postignuta većina koja bi glasala “za”, prenosi portal EurActiv.

Na osnovu podataka Eurobarometra koje je objavio Evropski parlament, manje od polovine, 45 posto Britanaca, 47 posto Čeha i 49 posto Italijana, podržalo bi članstvo u EU, dok bi za napuštanje Unije bilo 37 posto Britanaca, 24 posto Čeha i 19 posto Italijana.

Broj neopredijeljenih glasača, prema navodima Eurostata, bio bi 32 posto u Italiji, 29 posto u Češkoj i 18 posto u Velikoj Britaniji, prenosi Tanjug.

Međutim, velika većina građana Evropske unije i dalje bi glasala da ostane dio evropske porodice.

U slučaju Holandije, 86 posto građana podržavaju članstvo u EU, u Irskoj i Luksemburgu taj procent je 83 posto, u Švedskoj 81 posto i u Njemačkoj 80 posto.

Kako je navedeno u istraživanju, dok je prije pola godine samo 12 posto Britanaca bilo nesigurno u vezi sa svojim glasom, taj broj je u martu ove godine porastao na 18 posto.

Rastuća nesigurnost

“Ovo povećanje posljedica je rastuće nesigurnosti javnosti pred političkom neizvjesnošću u Velikoj Britaniji”, ističe se u istraživanju.

Velika Britanija, Češka i Italija spadaju u one zemlje u kojima su prednosti Evropske unije manje percipirane u društvu. Ukupno 58 posto Čeha, 54 posto Britanaca i 41 posto Italijana vjeruje da su imali koristi od toga što su dio Unije.

Austrijanci i Grci također su dio grupe koja je manje oduševljena evropskom porodicom. Ipak, prosječno 68 posto ispitanika kaže da je članstvo korisno za njihovu zemlju, što je, prema ovom istraživanju, najviši nivo od 1983. godine.

Međutim, uprkos pozitivnom stavu prema evropskom projektu, mnogi ispitanici su nezadovoljni aktuelnom situacijom u EU.

Polovina Evropljana smatra da se stvari kreću u pogrešnom pravcu, posebno kod grčkih i francuskih glasača (66 posto), Italijana (58 posto) i Čeha (56 posto).

Izvor: Agencije