Britanci će prvo uvesti sankcije Rusima i Saudijcima

Raab: Prvi naš korak jeste djelovati protiv pojedinaca koji su upleteni u mučenje i ubistvo Magnitskyja (EPA)

Britanci planiraju uvesti sankcije za 25 ruskih državljana za koje se sumnja da imaju veze sa maltretiranjem i smrću advokata Sergeja Magnitskyja, kao i za 20 državljana Saudijske Arabije za koje se sumnja da imaju veze sa smrću novinara Jamala Khashoggija, izjavio je ministar vanjskih poslova Velike Britanije Dominic Raab.

“Naš prvi korak jeste djelovati protiv pojedinaca koji su upleteni u mučenje i ubistvo Sergeja Magnitskyja, advokata koji je otkrio najveću poreznu prevaru u ruskoj historiji”, rekao je Raab tokom obraćanja parlamentu, prenosi Reuters.

Dodao je kako će ovom odlukom biti obuhvaćeni i oni pojedinci za koje se sumnja da imaju veze sa smrću novinara i pisca Jamala Khashoggija.

Sergej Magnitsky je 2008. otkrio poreske prevare u Rusiji u koje su bile uključene 23 kompanije i ukupno 230 miliona dolara osoba povezanih sa zvaničnim Kremljom i pojedincima bliskim ruskoj Vladi. 

Misteriozne okolnosti

Nakon toga, Magnitski je uhapšen, a potom je preminuo u moskovskom zatvoru 2009, dok su zapadne vlade i organizacije za ljudska prava tvrdile da je mučen i da je preminuo pod misterioznim okolnostima nekoliko dana prije nego što je trebalo da bude oslobođen.

Jamal Khashoggi je bio američki državljanin i kritičar saudijskog prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana. Ubijen je 2. oktobra 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Izvor: Agencije