Britanac optužio kinesku tajnu policiju za mučenje

Cheng je iz straha otkrio lozinke na svom mobitelu i na profilima društvenih mreža (EPA)

Bivši zaposlenik britanskog konzulata u Hong Kongu rekao je da ga je kineska tajna policija premlaćivala, lišila sna i vezala lancima kako bi pokušala izvući informaciju o aktivistima koji predvode prodemokratske demonstracije, objavili su u srijedu BBC i Wall Street Journal, prenosi Hina.

Simon Cheng, hongkonški građanin koji je radio za britansku Vladu gotovo dvije godine, uhapšen je dok je putovao u kontinentalnu Kinu u avgustu. Držali su ga 15 dana. 

“Bio sam u okovima, vezanih očiju”, rekao je 29-godišnjak za BBC

Rekao je za Journal da su ga opetovano ispitivali o ulozi za koju su sumnjali da je Britanija odigrala u poticanju nemira. 

Cheng je iz straha otkrio lozinke na svom mobitelu i na profilima društvenih mreža, imenovao dvojicu britanskih dužnosnika u konzulatu s vojnom i obavještajnom prošlošću i otkrio neke detalje o ljudima koji su sudjelovali u demonstracijama. 

Osuda kineskog postupanja

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab osudio je kinesko postupanje prema Chengu koje je opisao kao “mučenje”. Pozvao je kineskog ambasadora kako bi mu zbog toga izrazio “zgražanje”.

“Jasno sam dao do znanja da od kineskih vlasti očekujemo da provedu istragu i počinitelje pozovu na odgovornost”, rekao je Raab za Journal. 

Kineski ambasador u Londonu Liu Xiaoming u ponedjeljak je optužio strane države, uključujući Sjedinjene Američke Države i Veliku Britaniju za miješanje u kineska unutrašnja pitanja kroz njihove reakcije na nasilne sukobe u Hong Kongu. 

Azijsko financijsko središte i bivša britanska kolonija koja je pod kineskom vladavinom od 1997., ali uživa stepen autonomije pod načelom “jedna zemlja, dva sistema”, u haosu je gotovo šest mjeseci. 

Izvor: Agencije