Briselski aerodrom najbolje opremljen za prevoz vakcina

Ukupno 25 od 100 logističkih kompanija na nacionalnom aerodromu u Briselu specijalizovano je za preradu lijekova i vakcina (Reuters)

Dok farmaceutske kompanije grozničavo rade na razvoju vakcina protiv korona virusa, aerodrom u Briselu, koji se smatra najbolje opremljenim u Evropi za prevoz vakcina, priprema se za transport milijardi doza širom svijeta, prenio je portal “Focus on Belgium”, prenosi Beta. 

Vazdušni transport medicinske opreme zahtjeva brzinu i stalnu temperaturu.

Od svih evropskih aerodroma, aerodrom u Briselu ima najpogodniju opremu za masovnu distribuciju – mobilne rashladne kutije koje je aerodrom razvio, a napajaju ih baterije i solarni paneli, visokotehnološke kontejnere i oko 30.000 kvadratnih metara skladišnog prostora sa kontrolisanom temperaturom. 

Porast transporta farmaceutskih proizvoda

Međutim, s obzirom na količinu koja se proizvodi i specifične uslove transporta, koji se mogu razlikovati u zavisnosti od vakcine, postavlja se pitanje da li će raspoloživi kapacitet leta biti dovoljan, dodao je portal navodeći da će možda će biti potrebno koristiti putničke avione, kao i teretne. 

Ukupno 25 od 100 logističkih kompanija na nacionalnom aerodromu u Briselu specijalizovano je za preradu lijekova i vakcina.

Transport farmaceutskih proizvoda porastao je za 85 posto od 2016. godine i sada predstavlja osam posto ukupnog avionskog prevoza na nacionalnom aerodromu u Briselu, daleko nadmašujući sve druge evropske aerodrome, dodao je belgijski portal.

Izvor: Agencije