Brisel: Završeni razgovori Vučića i Mustafe

Današnja runda dijaloga Beograda i Prištine, na kojoj su učestvovali premijer Srbije Aleksandar Vučić i šef kosovske Vlade Isa Mustafa, uz posredovanje šefice europske diplomatije Federice Mogherini, završena je večeras oko 21 sat poslije tri i po sata razgovora prije svega o Zajednici srpskih opština (ZSO).

Dva premijera imala su najprije odvojene razgovore sa Mogherini, da bi potom bio održan trilateralni sastanak, javlja agencija Tanjug.

U pauzi pregovora Vučić je kazao kako se nada nekom dogovoru o nekim pitanjima formiranja ZSO već večeras, te naveo kako je ključno da se krene u izradu statuta i svega što je potrebno da bi ta zajednica bila formirana. On je istakao da se beogradska strana drži svojih principa i onoga što je dogovoreno, a ne onoga što je odlučio kosovski Ustavni sud.

Vučić je rekao kako su razgovori veoma teški i da je dobro šta god da se večeras dogovori, jer će to značiti da je proces formiranja ZSO otkočen.

„Ključno je da se krene u izradu statuta i svega što je potrebno da bi ZSO bila formirana“, rekao je premijer Srbije za RTS u pauzi dijaloga

Implementacija ranijih dogovora

Nakon današnjih razgovora, kosovski premijer Mustafa tvrdi da se razgovaralo prije svega o implementaciji ranijih dogovora, kao i da sporazum o ZSO može biti primijenjen jedino u skladu sa odlukom Ustavnog suda Kosova, a kad je riječ o izborima za Skupštinu Srbije poručio kako će se poštovati pravo Srba da glasaju, ali u skladu sa kosovskim zakonima.

„Ništa neće funkcionirati na Kosovu osim ako nije u skladu sa odlukama Ustavnog suda“, rekao je on.

On je istakao kako je razgovor protekao u konstruktivnoj i dobroj atmosferi bez obzira, kako je naveo, na to šta je „srpska strana rekla“, te da je prevaziđeno pitanje priznavanja diploma i da će biti postupano u skladu sa dogovorima iz 2011. godine, dok su ostala pitanja, poput slobode kretanja i drugih, ostavljena za kasnije.

„Šta god da je ostalo, u budućnosti mora biti u skladu sa zakonima republike Kosovo i Ustavnog suda Kosova“, ponovio je Mustafa.

Na pitanje da li će početi da se radi na Statutu ZSO, odgovorio je da u Prištini analiziraju odluku Ustavnog suda, kako će omogućiti radnim grupama da rade na tome, ali da večeras, kako tvrdi, nisu dogovoreni nikakvi rokovi u vezi s tim.

 

Vize odvojeno pitanje

Glasnogovornica visoke predstavnice Maja Kocijančič ranije danas je rekla kako su vizna liberalizacija za Kosovo i dijalog Beograda i Prištine “dva potpuno odvojena pitanja”.

Direktor Ureda za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je ranije da bi se, osim razgovora o provedbi dogovora o Zajednici srpskih općina, na stolu nužno trebala naći i pitanja o vladavini prava, uključujući i pravo na pošteno suđenje Oliveru Ivanoviću.

“Srbija želi da razgovara i da se dogovara za stolom za kojim nešto čeka i nas, a ne samo zahtevi, nepravde i poniženje. Želimo da razgovaramo za stolom za kojim jedni druge gledamo u oči i postižemo rezultat – i za albanski i za srpski narod, a ne za stolom za kojim se Srbiji ispostavljaju ultimatumi”, rekao je Đurić.

Ðurić je izjavio i da Beograd neće prihvatiti reviziju ni mijenjanje sporazuma koji su već dogovoreni u Briselu, te podvukao da odluke kosovskog Ustavnog suda u vezi sa Zajednicom srpskih općina ne mogu bitno utjecati na dogovoreno. “Beograd nije vodio pregovore sa pravosudnom institucijom, već sa političkim predstavnicima”, smatra Đurić.

Osim razgovora o Zajednici srpskih općina, na dnevnom redu bi se mogle naći i teme koje su prethodno dogovorili tehnički timovi obiju strana, poput uspostavljanja avioprometa između Beograda i Prištine te slobode kretanja, odnosno upotrebe registracijskih oznaka.

Izvor: Al Jazeera i agencije