Brisel uvodi selektivne sankcije zbog cyber napada

AP izvještava da se osumnjičeni terete za učešće u dvije cyber operacije koje su izazvale haos u Ukrajini i za hakersku operaciju 'Hoperov oblak' (EPA)

Evropska unija uvela je sankcije ruskoj vojnoobavještajnoj agenciji, dvojici Kineza i četvorici Rusa zbog cyber napada kojim su, navodno, ugroženi interesi EU-a.

AP izvještava da se osumnjičeni terete za učešće u dvije cyber operacije koje su izazvale haos u Ukrajini i za hakersku operaciju “Hoperov oblak”, navodeći da su ovo prve sankcije koje je Evropska unija uvela zbog cyber napada, prenosi Tanjug.

Hakerski napadi

Evropski šef diplomatije Josep Borrell objasnio je da sankcije podrazumijevaju “zabrane putovanja i blokiranje finansijskih sredstava fizičkim licima i organizacijama”.

Četvorica pripadnika ruske vojne obavještajne službe optužena su za pokušaj hakiranja Wi-Fi mreže jedne organizacije za kontrolu i zabranu hemijskog naoružanja sa sjedištem u Holandiji koja je istraživala upotrebu hemijskog oružja u Siriji, ali su holandske vlasti osujetile taj hakerski napad.

Optužena su i dvojica Kineza zbog nedozvoljenog pristupa povjerljivim poslovnim podacima i nanošenja značajne ekonomske štete.

Izvor: Agencije