Oglasi

Brisel upozorio Sloveniju na rizike rasta budžetskih izdataka

Europska komisija je Ljubljanu upozorila da planirani budžetski rashodi premašuju zahtjeve Pakta stabilnosti i rasta.
Marjan Šarec, SlovenijaSlovenski premijer je nedavno upozorio na opasnost za opstanak koalicije ako se ne usklade u vezi budžetskih dokumenata za iduće dvije godineEPA - Arhiva

Europska komisija pozvala je u srijedu Sloveniju da dodatnim mjerama i rebalansom proračuna za iduću godinu uskladi svoje financijske planove s pravilima Pakta o stabilnosti i rastu, a osobito rast javnih izdataka, prenosi Hina.

U ocjeni dostavljenih proračunskih planova nekih država eurozone što ih je analizirala Komisija utvrđeno je da oni znatno odstupaju od proračunskih planova skupine.

Opomene s preporukom smanjivanja planiranih izdataka uz Sloveniju su dobile i Belgija, Francuska, Portugal i Španjolska, dok je slučaj Italije, čija Vlada planira drastično povećanje potrošnje, znatno ozbiljniji.

Bruxelles je Vladu Marjana Šarca, koja je dužnost preuzela prije više od dva mjeseca, upozorio da planirani proračunski rashodi koje je donijela prijašnja vlada za 0,3 posto BDP-a, premašuju zahtjeve Pakta stabilnosti i rasta, da se rizici posebno odnose na dugoročnost održivosti zdravstvenog i mirovinskog sustava te da je potreban pojačani napor i dodatne mjere kako bi se ostvarili ciljevi izbalansiranih javnih financija.

Teški pregovori s javnim sektorom

Vlada Marjana Šarca, koju sastavlja pet stranaka, trenutačno je u teškim pregovorima sa zaposlenima u javnom sektoru, koji zahtijevaju vraćanje razine plaća na vrijeme prije krize, kad su uvedene restrikcije, pri čemu se pozivaju na ubrzan rast BDP-a zadnjih nekoliko godina.

Predsjednik državnog Fiskalnog vijeća Davorin Kračun kazao je, komentirajući upozorenje Komisije, da nova Vlada treba inzistirati na fiskalnoj stabilnosti i pravilima Pakta stabilnosti te mjere za rebalans proračuna što prije pripremiti i poslati u Bruxelles.

Inače bi, kako je rekao, politika koja bi opet vodila u neravnotežu javnih financija i neizbalansiran proračun sa povećanjem strukturnog deficita, bila puna rizika.

Slovenski premijer je svoje koalicijske partnere u Vladi prije nekoliko dana upozorio na opasnost za opstanak sadašnje koalicije ako se ne usklade u vezi proračunskih dokumenata za iduće dvije godine.

Šarec: Ili rebalans ili može pasti Vlada

"Vlada će opstati samo ako potvrdimo rebalans proračuna za iduću godinu. Ako ne, onda se možemo razići i nakon nas doći će drugi", kazao je Šarec, upozorivši da proračunski rebalans zahtijeva od Slovenije i Europska komisija, kako bi se zadržala fiskalna stabilnost i postigli ciljevi fiskalnog pakta.

Podsjetio je da je njegova Vlada dužnost preuzela prije dva mjeseca te kazao da ga je iznenadilo kad je vidio stanje proračunske potrošnje, s obzirom na ambiciozne planove što ih je sadašnja koalicija najavila.

"U proračunu nema većih rezervi pa će trebati mnogo strpljenja i mudrosti da sastavimo rebalans", kazao je Šarec, čiju manjinsku koalicijsku Vladu čini pet stranaka ljevice i centra.

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD) u srijedu je svoju  procjenu rasta BDP-a Slovenije za ovu godinu smanjila s ranijih pet na 4,4 posto.

OECD snizio procjenu rasta

Za  iduću godinu OECD je procjenu rasta slovenskog BDP–a korigirao s ranijih 3,9  na 3,6 posto, dok u 2020. predviđa povećanje daljnjeg usporavanja ekonomske aktivnosti i rast BDP-a po stopi od 2,7 posto, prenosi Hina.

Po zadnjoj ovomjesečnoj prognozi Europske komisije, koja je također smanjila ranije procjene rasta, Slovenija bi na kraju ove godine mogla imati porast BDP-a od 4,3  posto u odnosu na lani, dok bi rast iduće godine pao na 3,3 posto, s daljnjima usporavanjem u 2020. na tri posto.

Procjene slovenske Vlade i središnje banke o ekonomskom rastu u idućim godinama nešto su optimističnije, iako i one računaju s usporavanjem stopa iz zadnjih godina.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.