Brisel: Saradnja država regije na putu ka EU

Premijeri država Zapadnog Balkana u Briselu su potvrdili posvećenost radu na eurointegracijama, saopćila je visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini nakon neformalne večere.

Mandatar za sastav makedonske vlade Zoran Zaev rekao je za Al Jazeeru da su politički lideri iz regije razgovarali o procesu ubrzanja eurointegracija Zapadnog Balkana.

Dodao je kako  je nakon sastanka još veći optimista u vezi puta Makedonije i regije ka EU.

“Naša obaveza je da damo razlog prijateljima iz Evrope da pomognu cijelom Zapadnom Balkanu”, rekao je Zaev.

Vučić i Zaev o srpskom zvaničniku u Sobranju

Na pitanje reportera Al Jazeere Stefana Goranovića kako reaguje na informaciju da je zvaničnik Ambasade Srbije u Skoplju, inače bivši zamjenik šefa Bezbjednosno informativne agencije Srbije, bio prisutan u makedonskom Sobranju na dan upada maskiranih osoba u skupštinsku salu 27. aprila, premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao:

“Pa, nisam čuo da je počinio bilo kakvo krivično delo ili da je učestvovao u organizovanju bilo koga. Imam više lica koja bih mogao odmah da vam navedem, od Zenderija do Čečanovskog iz Skoplja koji su bili u Beogradu na demonstracijama protiv mene – pa šta, nisu  počinili krivično delo, uradili ništa, nikakav problem.” 

Zoran Zaev, upitan da li je razgovarao sa Vučićem o prisustvu zvaničnika iz Srbije u Sobranju, kazao je:

“Mi smo pružili ruku i izrazili žaljenje zbog određenih neopreznih izjava zato što moramo raditi na unapređenju saradnje naših zemalja. Nismo razgovarali o obavještajnim podacima. Odgovarajuće službe će iznaći rješenje ovog pitanja. Mi smo govorili o perspektivama, o potrebi da regija više sarađuje. Ako Makedonija i Srbija više sarađuju, ako Makedonija i sve zemlje više sarađuju, onda će i Evropa brže otvoriti vrata svim zemljama Zapadnog Balkana.“

On je dodao kako se nada da će Makedonija do iduće srijede dobiti novu vladu.

Vučić je izjavio da je sastanak u Briselu pokazao da su svi razumjeli potrebu za održanjem stabilnosti i mira u regiji te da je ponovio ideju carinske unije, javlja RTS.

Dodao je da mu je Zaev prišao i da je u korektnom razgovoru došlo do razjašnjenja nekih izjava koje su date u toku kampanje u Makedoniji, kao i da su se složili da će jačati odnose dvije zemlje.

Dobrosusjedski odnosi

Mogherini je izjavila kako su učesnici sastanka potvrdili posvećenost radu na eurointegracijama.

U saopćenju se navodi kako su balkanski politički lideri istakli zajednički interes za jačanje saradnje i “postizanje opipljivih rezultata u životima građana regije”.

“Istakli su posvećenost dobrosusjedskim odnosima i širenju regionalnog razumijevanja, međusobnim poštovanjem i saradnjom”.

Mogherini je podstakla premijere da ubrzano rade kako bi zadovoljili očekivanja građana i približili se evropskoj budućnosti.

Pojačan interes

Prije neformalne večere u zgradi Evropske službe za vanjske poslove (EEAS), Mogherini je održala pojedinačne sastanke s liderima iz regije.

Pojačani interes EU-a za regiju te posjeta Mogherini i drugih zvaničnika EU-a uslijedili su nakon što je početkom godine došlo do podizanja tenzija unutar zemalja regije, ali i između njih.

Večeri su prisustvovali premijer Srbije Aleksandar Vučić, albanski premijer Edi Rama, premijer Crne Gore Duško Marković, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, odlazeći kosovski premijer Isa Mustafa te Zaev.

Izvor: Al Jazeera i agencije