Oglasi

Brisel predlaže da se Saudijska Arabija uvrsti na 'crnu listu' EU-a

Evropska komisija predložila je sedam novih zemalja za 'crnu listu' zbog nedovoljne borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma.
Saudijska Arabija, ZastavaBiti na listi ne znači uvođenje sankcija, ali obavezuje evropske banke na pojačanu kontrolu finansijskih operacijaEPA - Ilustracija

Europska je komisija u srijedu predložila da se sedam novih zemalja, među kojima i Saudijska Arabija, uvrsti na "crnu listu" Europske unije s imenima zemalja koje se ne bore dovoljno protiv pranja novca i financiranja terorizma, prenosi HINA.

Ta inicijativa europskog izvršnog tijela, koja se događa u vrijeme pojačane diplomatske napetosti s Rijadom, treba još dobiti odobrenje Europskog parlamenta i zemalja EU-a, među kojima su neke, poput Francuske i Velike Britanije, izrazile sumnju.

Prihvati li se Komisijin prijedlog za uvrštavanje novih "visokorizičnih" zemalja, među kojima su Saudijska Arabija i Panama, "crna lista" EU-a ubuduće će imati 23 imena.

Na njoj su otprije Iran, Irak, Pakistan, Etiopija i Sjeverna Koreja.

Pojačana kontrola finansijskih operacija

To što je neka zemlja na tom popisu ne znači da će joj biti uvedene sankcije, ali obvezuje europske banke na pojačanu kontrolu financijskih operacija u kojima sudjeluju klijenti ili financijske ustanove tih zemalja.

"Uveli smo najstroža pravila u svijetu kad je riječ o suzbijanju pranja novca", istaknula je europska povjerenica za pravosuđe Vera Jourova.

"No, moramo paziti da prljavi novac iz drugih zemalja ne uđe u naš financijski sustav", dodala je na tiskovnoj konferenciji u Europskom parlamentu, koji je u Strasbourgu održao plenarnu sjednicu.

"Prljavi novac generator je organiziranog kriminala i terorizma", nastavila je Jourova, pozivajući zemlje na crnoj listi da "što prije uklone svoje nedostatke".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.