Brisel poručio Londonu da se prestane igrati s pregovorima

Michael Roth kaže da je britanski prijedlog zakona o unutrašnjem tržištu krajnje zabrinjavajući (EPA)

Evropska unija je poručila Velikoj Britaniji da prestane igrati “igrice”, jer ističe vrijeme za zaključenje sporazuma o slobodnoj trgovini.

Ministri za evropske poslove zemalja EU-a sastali su se u utorak u Briselu,  prenosi Beta.

Njemački ministar Michael Roth rekao je da je britanski prijedlog zakona o unutrašnjem tržištu krajnje zabrinjavajući, jer “krši vodeća načela sporazuma o razdruživanju”, prema kome Velika Britanija treba izaći iz Unije 31. januara.

Prelazni period  traje do 31. decembra, a za to vrijeme obje strane pregovaraju o trgovinskom sporazumu koji treba regulirati ekonomske odnose koji su trenutno na snazi.

‘Prestanite s igricama’

Evropska unija je više puta izrazila ogorčenost zbog britanske tvrdoglavosti i odbijanje kompromisa u nekim ključnim tačkama.

Bez dogovora o budućim trgovinskim odnosima haos se očekuje na granicama 1. januara.

Kompanije s obje strane će izgubiti ogroman novac jer će nova birokratija i carine iz temelja promijeniti poslovnu jpraksu.

Britanski premijer Boris Johnson je ranije ovog mjeseca predložio zakon kojim bi se prekršio dio sporazuma o razdruživanju koji se odnosi na trgovinu između Irske i Velike Britanije.

“Dragi prijatelji u Londonu, prestanite s igricama. Vrijeme ističe”, rekao je Roth uoči sastanka.

Dodao je da “ono što nam zaista treba je dobra osnova za pregovore”.

Johnson nastavlja s planovima da zakon usvoji u narednim sedmicama, iako se tome protive i neki zastupnici iz njegove Konzervativne stranke.

Bivša premijerka Theresa May optužila je u ponedjeljak Johnsona za “bezobzirno i neodgovorno ponašanje” i da ne razmišlja o dugoročnom utjecaju na položaj Velike Britanije.

Krajnji rok 15. oktobar

Evropska unija je dala rok Johnsonu da do kraja mjeseca povuče prijedlog zakona o unutrašnjem tržištu, ili će se suočiti s odgovorom EU-a.

To bi dalje povećalo tenzije i smanjilo nadu da će trgovinski sporazum biti postignut prije 15. oktobra, koji je sam Johnson odredio kao krajnji rok.

Evropska unija nije precizirala koje će akcije preduzeti, ali potpredsjednik EU-a Maroš Šefčović nagovijestio je da će biti u skladu s pravilima rješavanja spora utvrđenim u sporazumu o povlačenju.

“Unija vjeruje u mirnu, konstruktivnu saradnju, putem kanala koje predviđa sporazum o povlačenju”, rekao je on.

Dodao je da će se u ponedjeljak sastati s britanskim kolegom Michaelom Goveom.

Izvor: Agencije