Brisel: Oživljavanje evropske perspektive za Zapadni Balkan

Andrej Plenković: Jugoistok Evrope pozicioniran je visoko na dnevni red institucija Evropske unije (EPA)

Podizanje teme proširenja na zemlje Jugoistočne Evrope na najviši nivo u Evropskoj uniji i promjena atmosfere po tom pitanju bit će velika i pozitivna politička ostavština hrvatskog predsjedavanja Vijećem EU-a, izjavio je u nedjelju navečer u Briselu hrvatski premijer Andrej Plenković.

Plenković je, kao premijer zemlje koja predsjedava Vijećem EU-a, sudjelovao na neformalnoj radnoj večeri najviših čelnika EU-a, predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela, predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrela te čelnika šest zemalja Zapadnog Balkana, koje su kandidati ili potencijalni kandidati za članstvo u EU-u.

Sastanak je održan u sklopu priprema za samit čelnika svih zemalja članica EU-a i zemalja Zapadnog Balkana 6. i 7. maja u Zagrebu.

Plenković je sastanak ocijenio jako dobrim i pravovremenim.

Otvaranje pregovora sa S. Makedonijom i Albanijom

“Postigli smo da temu jugoistoka Evrope pozicioniramo visoko na dnevni red institucija EU-a”, rekao je Plenković, navodeći kao primjer da su takve pripremne sastanke prije zagrebačkog samita najavile Grčka, Austrija i Italija, prenijela je Hina.

“To znači da smo mobilizirali članice EU-a za ovu temu do razine koja do sada nije postojala. Za nas je najvažnije da prije zagrebačkog sastanka riješimo pitanje otvaranja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i nastojat ćemo da se takva odluka donese u martu”, kazao je Plenković.

Plenković je rekao kako želi da EK u Zagrebu predstavi snažan investicijski paket za zemlje jugoistoka Evrope, da sastanci na vrhu između EU-a i zemalja iz tog područja budu bar svake dvije godine te da te zemlje postupno ispunjavaju kriterije za članstvo i podižu životni standad svojih građana i da na taj način polako idu prema članstvu u EU.

Sljedeće sedmice, tokom sastanka na vrhu 27 članica EU-a, imat će priliku razgovarati s predsjednicima vlada Danske i Nizozemske, koje su u oktobru također imale rezerve prema otvaranju pregovora s Albanijom.

Francuska, koja se najviše protivila, sada je promijenila stav, nakon što je EK predložila novu metodologiju pristupnih pregovora.

Također je rekao da će tokom hrvatskog predsjedavanja nastojati riješiti pitanje vizne liberalizacije za građane Kosova.

Kosovo ispunilo kriterij za ukidanje viza

“Hrvatska smatra da je Kosovo ispunilo kriterij za ukidanje viza. Postoji nekoliko zemalja koje ne dijele taj stav, ali vjerujem da bismo kroz intenzivne razgovore u okviru Vijeća i u općenito poboljšanoj atmosferi mogli naći rješenje za važno pitanje za građane Kosova”, kazao je Plenković.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je novinarima nakon sastanka rekao da će EU poslati timove i pripremiti u pisanoj formi inicijative i ideje za zemalje Zapadnog Balkana.

EU je najavila, kazao je, pokretanje investicionog paketa za Zapadni Balkan, što je veoma bitno.

Dodao je da će EU, kako je prenio sa sastanka, podstaći i regionalnu saradnju, prenio je Tanjug.

Uz predstavnike EU-a, sastanku u Briselu prisustvovali su Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore, Nikola Dimitrov, ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije, Hasim Thaci, predsjednik Kosova, i Edi Rama, premijer Albanije.

Izvor: Agencije