Brisel osuđuje mađarsku kampanju protiv Junckera i Sorosa

'Zemlje članice Evropske unije odlučuju koliko legalnih migranata žele prihvatiti', stav je Evropske komisije (EPA)

Evropski portparol Margaritis Shinas u utorak je osudio medijsku kampanju mađarske vlade prema predsedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru i američkom milijarderu Džordžu Sorosu, kojom ta zemlja optužuje Brisel da promoviše migracionii plan koji predstavlja pretnju Mađarskoj.

Na zvaničnoj Fejsbuk stranici mađarske vlade objavljen je poster Junkera i Sorosa, uz popratni tekst koji ih optužuje da ugrožavaju bezbednost Mađarske.

U tekstu piše: “Vi, takođe, imate pravo da znate šta vam Brisel priprema”, a ispod slike piše da Evropska unija namerava da usvoji obavezne kvote za raspodelu imigranata, oslabi pravo država članica u vezi sa zaštitom granica i učini dolaske lakšim uz “migrantske vize”.

Tvrd stav prema migraciji

“Kampanja mađarske vlade je neverovatna. Šokantno je da je takva suluda teorija zavere u toj meri dospela u ‘mainstream’. Nije tačno da EU ugrožava zaštitu nacionalnih granica, upravo suprotno. Ne postoje nikakvi planovi za tzv. humanitarne vize. Zemlje članice odlučuju koliko legalnih migranata žele da prihvate”, naglasio je Shinas.

Mađarska je bila prva zemlja u Evropi koja je 2015. zauzela tvrd stav prema imigraciji.

Te godine je u EU stiglo više od milion ljudi, a polovina je na putu prema zapadnoj Evropi prošla preko Mađarske.

Soros, koji kroz svoje fondacije promoviše liberalne ideje, prošle godine napustio je Mađarsku te je Centralnoevropski univerzitet premestio u Beč.

U okviru reforme Dablinske uredbe, koja propisuje pitanje azila u EU-u, Evropska komisija je predložila uvođenje automatskog mehanizma raspodele tražilaca azila po zemljama članicama po precizno utvrđenim kriterijumima u slučajevima kada u spoljnim članicama naglo poraste broj izbeglica.

Bez pomaka tri godine

O tome nema saglasnosti među zemljama članicama i već tri godine nema nikakvog pomaka.

Tome se najviše protivi Višegradska grupa, a unutar nje Mađarska.

Te zemlje su se protivile i privremenim merama u vezi sa obavezujućim kvotama, koje su izglasane kvalifikovanom većinom zemalja članica u okviru rešavanja migrantske krize iz 2015, a nastavljaju da se tome protive i kao trajnom rešenju koje bi vredelo u slučajevima velikog i iznenadnog priliva izbeglica.

Izvor: Agencije