Oglasi

Brisel novo žarište korona virusa sa više od 2300 novih slučajeva

Zbog drastičnog porasta novozaraženih, cijela Belgija je stvrstana u ‘crvenu’ zonu na EU COVID-19 mapi.
U Briselu su uvedene strožije mjere od onih koje važe na nacionalnom nivouEPA

Dnevni prosjek novozaraženih novim tipom korona virusa u posljednjih sedam dana u Briselu je 2305, odnosno 340 inficiranih na 100 hiljada stanovnika.

U pitanju je porast od 460 dnevno inficiranih u odnosu na sredinu septembra, što Brisel stavlja na prvo mjesto žarišta epidemije u Belgiji.

Cijela Belgija je zbog drastičnog porasta novozaraženih korna virusom prošle sedmice stvrstana u "crvenu" zonu na EU COVID-19 mapi uz upozorenja na trend "visokog rizika" od zaraze, prenosi Tanjug.

Istovremeno, Vijeće za nacinalnu sigurnost odlučilo je da od 1. oktobra smanji postojeće restriktivne mjere tako da Belgijanici više neće biti u obavezi da nose zaštitne maske svuda, a trajanje obaveznog karantina je sa 14 dana skraćeno na sedam dana u slučaju negativnog testa.

Belgijske nacionalne vlasti ovakve mjere obrazlažu potrebom uvođenja strategije koja će biti "održiva na duži period", a koja podrazumijeva "što je moguće više normalizovati postojeću situaciju" i živote građana u situaciji kada se ne vidi kraj pandemije.

Uvedene strožije mjere

Sa druge starane, vlasti Brisela uvele su strože mjere od onih koje važe na nacionalnom nivou.

U svih 19 briselskih komuna građani će napolju uvijek morati da imaju zaštinu masku koju će morati da nose kada se nađu u većoj grupi, odnosno na prometnim ulicama.

Radno vrijeme barova je skraćeno je na 23 sata, zabranjeno je okupljanje više od deset osoba između 23 i 06 sati, sve prodavnice hrane i pića moraju biti zatvorene do 22 sata, a zabranjena je i konzumacija hrane na garadskim pijacama.

U Belgiji je od početka eandemije COVID-19 ukupno potvrđeno 112.803 slučaja infekcije novim korna virusom.

Ukupan broj smrtnih slučajeva porasto je na 9974 sa prosječno četiri smrtna slučaja dnevno.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.