Brisel nezadovoljan euroatlantskim odnosima i potezima SAD-a

'Administracija Donalda Trumpa nije mogla izabrati gori trenutak da napadne Evropsku uniju', rekla je Schaake (EPA)

Evropski parlament kritizirao je pristup administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa transatlantskom savezu i naglasio da bi podjele koje on stvara mogle samo ohrabriti globalne rivale NATO-a.

U pismu članovima američkog Kongresa, koje je u srijedu uputio Odbor EP-a za odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, kritiziran je “sve štetniji pristup Bijele kuće” i degradiranje statusa ambasadora Evropske unije u SAD-u na uglavnom ceremonijalan nivo na “dnu liste”, prenosi AP.

U tekstu pisma evropskih parlamentaraca, u koje je agencija Associated Press imala uvid, naglašava se značaj odnosa u kojem obje strane ne bi “podrivale” jedna drugu.

‘Najgori trenutak za napad na EU’

“Trumpova administracija nije mogla izabrati gori trenutak da napadne EU”, rekla je Marietje Schaake, potpredsjednica Odbora EP-a za odnose sa SAD-om.

Dodala je da EU i SAD, umjesto da se sukobljavaju, trebaju biti zajedno kako bi se “suočili sa zajedničkim izazovima iz zemalja kao što su Kina, Rusija i Iran”, prenosi Tanjug.

Transatlantski odnosi stalno se pogoršavaju otkad je Trump postao predsjednik prije dvije godine.

Od početka mandata on je uveo carine na uvoz čelika iz EU-a, zaprijetio carinama na automobile, odbacio nuklearni sporazum koji su EU i SAD ispregovarali s Iranom da ograniče nuklearnu prijetnju i povukao SAD iz globalnog klimatskog sporazuma, za koji se zalagala Evropska unija.

Izvor: Agencije