Brieger: Austrijska vojska u krizi

Generalštab ukazuje da je u proteklih 15 godina vojska znatno oslabljena (EPA)

Austrijska vojska uskoro neće biti u stanju ispunjavati svoje zadatke zbog dramatičnog stanja uslijed nedostatka novca, upozorava načelnik Generalštaba Robert Brieger.

To upozorenje uslijedilo je nakon što je ranije predsjednik Austrije Alexander Van der Bellen u internoj analizi ukazao da vojska nije više u stanju ispunjavati svoje Ustavom naložene zadatke.

Brieger je istakao da postoji ogromna razlika između ustavnih zadataka, stanja u budžetu i realne situacije vojske, prenosi Tanjug.

“Vojska se u posljednja dva desetljeća dramatično udaljila od sposobnosti da samostalno brani zemlju. Uskoro neće moći obavljati vojne zadatke na osnovu zastarjelosti gotovo svih sistema naoružanja”, navodi se u dokumentu.

Traže do četiri milijarde eura

Stalne štednje dovele su do sigurnosnih rupa, ističe se dalje i dodaje da je vojska prvi put od osnivanja pred prekretnicom može li još obavljati svoj osnovni zadatak oružane sile u Austriji.

Generalštab zahtijeva povećanje budžeta za vojsku s aktuelnih 2,2 milijarde eura na najmanje 3,3 milijarde eura do 2022, a zatim na najmanje jedan posto bruto domaćeg proizvoda, odnosno više od četiri milijarde eura, kako bi se pokrilo “ono najpotrebnije”.

Za sveobuhvatnu odbranu potrebno je dva posto BDP-a za vojsku, ukazuje vojni vrh.

Ako se budžet vojsci ne poveća, onda će oružane snage ubuduće samo pružati “usluge asistencije” u slučaju nepogoda, navodi Brieger.

Bez investicija za šest godina u svim segmentima vojske dogodit će se gubitak sposobnosti djelovanja, i u odbrani zračnog prostora i kad je riječ o opremi.

‘Ušteda’ 41 posto aviona

Generalštab ukazuje da je u proteklih 15 godina vojska značajno oslabljena.

Podsjeća se da je od 2004. “ušteđeno” 41 posto aviona, 62 posto teškog naoružanja, 61 posto oklopnih vozila, 56 posto kamiona i 49 posto putničkih vozila.

Što se osoblja tiče, ono je smanjeno za 16 posto, a mobilna snaga za čak 50 posto, te je godišnji kontingent regruta umanjen za 47 posto.

Dramatično je stanje i u vezi s infrastrukturom jer je za 65 posto objekata potrebna veća rekonstrukcija, u 25 posto slučajeva manji radovi, a samo je deset posto zdanja u novijem stanju.

Izvor: Agencije