Brian Eno za Guardian: Eurovizija ne smije biti održana u Izraelu

Izraelski premijer čestitao je Netti Barzilai, pobjednici prošlogodišnjeg Eurosonga iz Izraela, kao nekome ko je napravila 'izvanredan posao u inostranim realcijama“ (EPA)

Izraelu se ne smije dozvoliti da takmičenje za najbolju pjesmu Evrope, odnosno popularnu Euroviziju, iskoristi kao propagandno sredstvo, navodi se u autorskom tekstu muzičara i aktiviste Briana Ena za britanski Guardian.

Eno ističe kako umjetnici najbolje djeluju u prostoru slobode i otvorenog komuniciranja, te kako ne smiju dozvoliti da kultura postane dio političkog plana.

„Šta se dešava kada moćna država koristi umjetnost kao propagandu, da skrene pažnju sa svoga nemoralnog i nezakonitog ponašanja? Svi koji su dio takmičenja Eurovizije ove godine trebaju razumjeti kako su kako se to upravo dešava“, ističe autor.

On navodi kako mnoge državne TV stanica, „uključujući i BBC“, forsiraju održavanje takmičenja u Tel Avivu ovog maja „kao da prijenos veoma skupog zabavnog spektakla iz veoma represivne države nije uopće problem“.

„Eurovizija, navode iz Evropske unije TV kuća EBU, je ‘nepolitička’ manifestacija. Nemoguće je prihvatiti da je ovo stvarnost. Izrael je država kojoj je kultura politički instrument, njen premijer Benjamin Netanyahu čestitao je Netti Barzilai, pobjednici prošlogodišnjeg Eurosonga iz Izraela, kao nekome ko je napravila ‘izvanredan posao u inostranim realcijama.“

Protest iz principa

„Tu je i izraelski rat protiv Palestinaca i njihove kulture. Prošle godine su izraelski snajperisti ubili novinare koji su snimali mirne proteste u Gazi. U avgustu su njihov avioni F-16 uništili Centar Said al-Mishal u Gazi, mjesto muzike, teatra i plesa“, navodi dalje Eno.

U međuvremenu, nastavlja on, izraelski ministar kulture optužuje disidentske kulturne organizacije za subverziju i prijeti im otkazivanjem sredstava ukoliko ne prilagode svoj rad ukusima Vlade.

„Takve prijetnje su dio šireg obrasca koji potkopava tvrdnje da će Eurovizija 2019. biti prikaz inkluzije, različitosti i prijateljstva. Kodeks EBU-a promovira Euroviziju kao siguran prostor u kojem mogu bujati ‘ljudska prava, sloboda izražavanja, demokratija, kulturna različitost, tolerancija i solidarnost’. Ako je to cilj, onda je apsurd održavati takmičenje u Izraelu jer i najkraća istraga bi pokazala kako su te vrijednosti davno tamo napuštene.“

Na kraju pisma, Eno komentira istup britanskog predstavnika na Eurosongu Michalea Ricea.

„Razumijem njegovu radost, ali kad kaže kako vjeruje da ‘nije njegovo komentirati’ da li odnos Izraela prema Palestincima znači da se Eurovizija treba drugdje održati, onda podcjenjuje svoj utjecaj. On može pomoći da Eurovizija 2019. ostane upamćena kao prilika za principijelan protest, a ne kao epizoda kulturnog sapiranja.“

Prvak slobode izražavanja

Krajem januara, brojne javne ličnosti iz kulturnog miljea Velike Britanije, poput Vivienne Westwood, Petera Gabriela i Mikea Leigha, potpisale su otvoreno pismo kojim se od BBC-a traži otkazivanje prijenosa ovogodišnje Eurovizije pošto se takmičenje održava u Izraelu.

I ovo pismo je objavio Guardian, a u njemu se kritizira izraelska okupacija palestinskih teritorija.

„Eurovizija može biti lagana zabava, ali se ne izuzima od ljudskih prava i ne možemo ignorirati izraelsko sistematsko kršenje palestinskih ljudskih prava. BBC je obavezan biti ‘prvak slobode izražavanja’. On treba djelovati na osnovu svojih principa i zahtijevati da Eurovizija bude premještena u državu gdje se ne čine zločini protiv te slobode“, navodi se u pismu.

Iz BBC-a su odgovorili kako „Eurovizija nije politička manifestacija i ne podržava bilo kakvu političku poruku i kampanju“.

„Ovo takmičenje je uvijek podržavalo vrijednosti prijateljstva, inkluzije, tolerancije i različitosti i ne vjerujem kako bi bilo podesno koristiti učešće BBC-a za političke svrhe. Zbog toga ćemo mi učestvovati u ovogodišnjem takmičenju. Država domaćin je odlučena na osnovu pravila takmičenja, to ne odlučuje BBC.“

Među potpisnicima otvorenog pisma su Julie Christie, Maxine Peake, Wolf Alice, Roger Waters, Caryl Churchill i Al Kennedy.

I ranije su osobe iz svijeta evropske kulture pozivali organizatore Eurovizije da „otkažu izraelsko domaćinstvo takmičenja i izmjeste ga u drugu državu koja ima bolji odnos prema ljudskim pravima“.

Izvor: Agencije