Brexit Veliku Britaniju koštao 120 milijardi funti

Očekivanja su kako će se do kraja godine euro i funta gotovo izjednačiti (Reuters)

Cijene dionica na Londonskoj berzi, kao i kurs britanske funte, padaju neočekivanom brzinom.

Objava rezultata referenduma i odluke o napuštanju Evropske unije dala je potrebni znak za tržišnu aktivnost, prenose agencije.

Moody's ‘kaznio’ London

Američka bonitetna agencija Moody's promijenila je prognozu rejtinga Velike Britanije u ‘negativnu’.
Iz agencije su poručili kako ocjena odražava duže razdoblje neizvjesnosti s kojim se Velika Britanija suočava.
Moody's procjenjuje da će rezultati referenduma imati nepovoljne posljedice na očekivani ekonomski rast te države.
Prema mišljenju analitičara agencije, nepovoljni učinci slabijeg ekonomskog rasta nadmašit će fiskalne uštede koje će Velika Britanija ostvariti kada prestane doprinositi bužetu EU-a.

Stotinu najvećih kompanija u Velikoj Britaniji izgubilo je 120 milijardi funti u petak od otvaranja trgovanja na londonskoj berzi uslijed Brexita.

Indeks FTSE 100, u kojem se nalazi spomenutih 100 najvećih i najstabilnijih kompanija u Ujedinjenom Kraljevstvu, izgubio je približno osam posto.

Pesimistična očekivanja

Taj gubitak najveći je od kako je svijet potresla recesija prije nekoliko godina.

Banke i građevinske kompanije su najgore prošle.

Naprimjer, Barclays je izgubio 22 posto vrijednosti, a građevinska firma Travis Perkins izgubila je gotovo polovinu vrijednosti.

Drugi indeks Londonske berze, FTSE 250, koji broji 250 kompanija, većinom u britanskom vlasništvu, zabilježio je najveći gubitak u historiji.

Ovaj indeks se smatra referentnim okvirom za britanske kompanije, a izgubio je 11,4 posto vrijednosti nakon objave rezultata referenduma, piše Independent.

Richard Buxton, šef Old Mutual Global Investorsa, ima iznimno pesimistična očekivanja.

“Vjerujemo kako će domaće kompanije, koje većinom posluju na domaćem tržištu, biti najgore pogođene”, rekao je Buxton.

Velike multinacionalne kompanije mogle bi ipak malo bolje proći, a Buxton očekuje kako će im ići naruku nizak kurs funte.

Njemački ‘minus’ tri milijarde

Odmah nakon objave rezultata, kurs funte počeo je padati i do petka ujutro je pao na 1,33 dolar za funtu.

Funta je pala na najniži nivo od sredine osamdesetih, a analitičari očekuju da će dodatno padati.

Očekivanja su kako će se do kraja godine euro i funta gotovo izjednačiti, dok je sada euro za gotovo četvrtinu slabiji od funte.

Engleska centralna banka najavila je mjere stabilizacije, a prema riječima Marka Carneya, guvernera Bank of England, spremni su pustiti 250 milijardi funti u opticaj kako bi vratili likvidnost finansijskim tržištima.

Cijena nafte također je u padu.

Sirova nafta iz Sjevernog Mora pala je blizu pet posto, na 48 dolara po barelu.

“Nesigurnosti na tržištima Ujedinjenog Kraljevstva, EU-a, ali i svijeta prvo će oslabiti cijene robe. Zaustavit će se porast cijena nafte, a očekujemo kako će nesigurnosti srušiti cijene nafte ispod 40 dolara po barelu”, rekao je Sebastien Marlier, urednik u Economist Intelligent Unit.

Izlazak Velike Britanije iz EU-a mogao bi koštati Njemačku tri milijarde eura godišnje, procjenjuje njemačko Ministarstvo finansija u dokumentu o posljedicama Brexita, prenosi Handelsblatt.

‘Postupak razvoda’

“Za Njemačku će izlazak Velike Britanije biti skup. Na kraju krajeva, time se u dogledno vrijeme gubi treći neto platiša po veličini za budžet EU-a. To znači kako bi doprinos Njemačke godišnje mogao biti povećan za tri milijarde eura”, procjenjuju stručnjaci u timu ministra finansija Wolfganga Scheublea.

S druge strane, kako se dodaje u internom dokumentu “Njemačka strategija u slučaju Brexita”, Berlin ne očekuje kako će njemačkim firmama biti neophodna pomoć.

U dokumentu se navodi i kako bi Berlin Londonu ponudio “konstruktivne pregovore o izlasku iz EU-a”, ali bi “postupak razvoda”, koji, prema evropskim procedurama, traje dvije godine, bio težak.

To se, prije svega, odnosi na pitanje uloge Velike Britanije u Evropskoj investicionoj banci.

Izvor: Agencije