Brexit: Khan podržava zahtjeve kompanija

Premijerka Theresa May obećala je da će na dvije godine zadržati pristup zajedničkom tržištu EU-a (Arhiva)

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan priključio britanskim poslovnim ljudima koji već duže vremena upozoravaju da će preseliti radna mjesta i investicije iz Velike Britanije ako se uskoro ne postigne prelazni sporazum s EU-om.

Direktor Goldman Sachsa prošle sedmice je na Twitteru rekao da se veseli što će nakon Brexita više vremena provoditi u Frankfurtu, a pet vodećih britanskih udruženja poslodavaca zaprijetilo je u ponedjeljak da je privreda suočena s kritičnom prijetnjom.

“Upravo sam napustio Frankfurt. Odlični sastanci, odlično vrijeme, jako sam uživao. To je dobro, jer ću sve više vremena provoditi tamo. #Brexit”, napisao je Lloyd Blankfein prošli četvrtak.

Khan, član opozicione Laburističke stranke, rekao je da Blankfeinova izjava pokazuje stajalište šire poslovne zajednice i upozorio da će ga ostali slijediti ako se ubrzo ne postigne prelazni dogovor s Briselom.

Pregovori o budućem trgovinskom sporazumu

“On javno artikulira ono što privatno govore brojni direktori i investitori koji vole raditi u Londonu – ako ne znaju što će se događati nakon 29. marta 2019. morat će napraviti plan B”, rekao je Khan.

“On ne blefira, kada svakodnevno razgovaram s poslovnim ljudima oni ne blefiraju”, dodao je.

Premijerka Theresa May obećala je da će na dvije godine zadržati pristup zajedničkom tržištu EU-a kako bi se izbjegle teškoće u poslovanju kompanija koje ne znaju kako će u budućnosti trgovati sa susjedima.

No, vodeći zagovornici Brexita počeli su tražiti od May da napusti pregovore ako Brisela uskoro ne pristane na pregovore o budućem trgovinskom sporazumu s Velikom Britanijom.

Ipak, njemačka kancelarka Angela Merkel i drugi evropski čelnici koji su se okupili u četvrtak na dvodnevnom samitu u Briselu odbacili su poziv premijerke May da se u sklopu pregovora o britanskom izlasku iz Unije pokrenu i razgovori o budućim trgovinskim odnosima.

EU ustraje da se pregovori o budućim odnosima ne mogu otvoriti dok se ne postigne dovoljan napredak o glavnim pitanjima razdruživanja: pravima građana EU-a u Velikoj Britaniji i britanskih građana u EU, rješavanju pitanja graničnog režima na granici Irske i Sjeverne Irske te finansijske nagodbe, odnosno obaveza koje je Velika Britanija preuzela kao članica EU-a.

Izvor: Agencije