Brexit: Još nema rješenja za granicu Sjeverne Irske

Liderka Sinn Feina McDonald optužila je ministra Raaba da ne traži rješenje i upozorila kako Brexit može naškoditi sjevernoirskoj ekonomiji, a potencijalno i mirovnim sporazumima (EPA)

Britanski ministar za Brexit Dominic Raab razgovarao je sa predstavnicima različitih političkih opcija u Sjevernoj Irskoj, ali nije postignut veliki napredak kada je riječ o rješavanju pitanju irske granice poslije izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije, prenose agencije.

Sastanku su prisustvovali lideri probritanske Demokratske unionističke partije i irskih nacionalista Sinn Feina, a Raab je i posjetio skoro nevidljivu granicu između Sjeverne Irske koja je u sastavu Velike Britanije i Irske, članice Evropske unije.

London i Brisel slažu se da poslije Brexita ne trebaju postojati carinski punktovi ili barijere koje bi otežavale poslovanje i život građana s obje strane granice i potkopali mirovni proces u Sjevernoj Irskoj do kojeg se teško stiglo. Ali, nema saglasnosti o tome kako da se to garantira.

Brisel je predložio da Sjeverna Irska ostane u carinskoj uniji sa Evropskom unijom. No, Demokratska unionistička partija ne prihvata taj pristup jer to znači uspostavljanje carinskih i drugih kontrolnih punktova između Sjeverne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva.

Upozorenje Sinn Feina

Raab navodi kako Velika Britanija želi „nesmetanu trgovinu sa EU-om“ ali i „sačuvati unutrašnje tržište u Ujedinjenom Kraljevstvu“, prenosi AP.

„Ovo nije izbor između dvije stvari. Mi želimo da sačuvamo obje“, rekao je on.

Sa druge strane, liderka Sinn Feina Mary Lou McDonald optužila je Raaba da ne traži rješenje i upozorila kako Brexit može naškoditi sjevernoirskoj ekonomiji, a potencijalno i mirovnim sporazumima.

Velika Britanija bi trebalo napustiti EU 29. marta, ali zastoj po pitanju granice sprečava London i Brisel da postignu sporazum o uvjetima razlaza i glatkoj tranziciji kao novom odnosu.

Izvor: Agencije