Oglasi

Brexit će skupo koštati EU, profitirat će SAD, Kina i Rusija

Odlazak Velike Britanije koštat će Evropsku uniju do 40 milijardi eura godišnje, kaže se u studiji njemačkog udruženja Bertelsmann.
Na najvećem gubitku bile bi izvozno orijentirane zemlje, poput Njemačke i FrancuskeReuters - Ilustracija

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije koštat će taj blok do 40 milijardi eura godišnje, a najteže će pogoditi upravo Veliku Britaniju, dok će od svega toga profitirati Rusija i Kina, piše u studiji njemačkog udruženja "Bertelsmann".

Izlazak iz EU-a bez sporazuma koštao bi Veliku Britaniju 57 milijardi eura godišnje, odnosno približno 876 eura po stanovniku, pokazuje istraživanje.

Ukupno bi zemlje EU-a, bez Velike Britanije, takav ishod koštao 40 milijardi eura, pri čemu bi na najvećem gubitku bile izvozno orijentirane zemlje, poput Njemačke i Francuske, navedeno je u istraživanju.

Sporazum ublažava negativne efekte

Za Njemačku bi izlazak Velike Britanije bez dogovora značio smanjenje vrijednosti bruto domaćeg proizvoda (BDP) za gotovo deset milijardi eura godišnje, odnosno 115 eura po stanovniku, izračunali su u tom udruženju.

Godišnji gubitak Francuske iznosio bi osam milijardi eura, a upola manje od tog iznosa godišnje će gubiti Italija.

Istraživanje, također, pokazuje da bi određene zemlje van Evrope mogle imati koristi od istupanja Velike Britanije iz EU-a bez dogovora.

Tako bi Sjedinjene Američke Države mogle biti na dobitku 13 milijardi eura, u Kini bi plus mogao iznositi pet milijardi eura godišnje, dok bi Rusija mogla profitirati 260 miliona eura godišnje.

Uređeni Brexit znatno bi ublažio negativne efekte, pri čemu se gubici uglavnom pripisuju carinskim nametima i smanjenoj konkurentnosti u EU-u, uz negativne posljedice po cijene i plaće.

Atraktivnija 'vanjska' trgovina

Na nivou EU-a gubitak bi, prema takvom scenariju, iznosio 22 milijarde eura.

U slučaju Velike Britanije gubitak bi bio sveden na 32 milijarde eura, dok bi njemački bio prepolovljen, na pet milijardi eura.

"Brexit negativno utječe na evropske lance vrijednosti. Poskupljuje trgovinu unutar Evrope, pa bi trgovina s ostatkom svijeta mogla postati atraktivnija", konstatira Dominic Ponattu iz "Bertelsmanna".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.