Brexit: Britanski zastupnici potvrdili kontroverzni nacrt zakona

Dvije strane su u Briselu nastavile s devetim krugom pregovora, koji bi trebao završiti 2. oktobra (EPA)

Donji dom britanskog Parlamenta potvrdio je nacrt zakona koji dovodi u pitanje neke obaveze Ujedinjenog Kraljevstva iz Sporazuma o razdruživanju s Evropskom unijom, uprkos prijetnji sudom iz Brisela i nesuglasicama unutar Konzervativne stranke.

Britanci su nedavno rekli da žele izmijeniti uvjete ugovora o izlasku iz EU-a po cijenu da ugroze pregovore s Evropljanima o budućim trgovinskim vezama, čiji se deveti krug održava u Briselu.

Sporan nacrt zakona dovodi u pitanje neke obaveze Velike Britanije iz ugovora koji uređuje njegov izlazak iz EU-a 31. januara, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Tekst preispituje neke odredbe o britanskoj pokrajini Sjevernoj Irskoj predviđene kako bi se spriječila ponovna uspostava granice s Republikom Irskom, koje su ocijenjene presudnim za očuvanje mira na otoku.

Bijesni zbog takvog zaokreta, koji, priznaju same britanske vlasti, krši međunarodno pravo, Evropljani su Londonu dali rok do kraja mjeseca da povuče svoj nacrt, rekavši u protivnom da će se obratiti sudu.

Nacrt zakona je usvojen sa 340 glasa za i 256 protiv u trećem čitanju i sada ide na raspravu u Gornji dom.

Vrijeme za dogovor curi

Kako bi smirila duhove u svom taboru, vlada je prihvatila amandman koji daje više ovlasti Parlamentu u kontroli kontroverznih odredbi, ali time nije zadovoljila Brisel.

Za premijera Borisa Johnsona cilj nacrta zakona je obraniti teritorijalni integritet Velike Britanije, ali za Evropljane to je udarac međusobnom povjerenju u ključnoj fazi pregovora o budućim odnosima.

Dvije strane u utorak u Briselu nastavile su s devetim krugom pregovora, koji bi trebao završiti u petak.

Osam prethodnih krugoca pregovora nije dovelo ni do kakvog većeg proboja.

Vrijeme za dogovor curi, Johnson je dao krajnji datum 15. oktobar, a EU do kraja mjeseca.

Zeleno svjetlo Zastupničkog doma nije veliko iznenađenje, s obzirom na većinu kojom Johnson raspolaže u Donjem domu, uprkos kritikama pet bivših premijera i dijela vladajućih konzervativaca.

Nakon razvoda na početku godine, Velika Britanija i EU odredile su cilj da postignu trgovinski sporazum u oktobru, kako bi izbjegle da na kraju završe bez sporazuma 1. januara 2021. godine, što bi bilo potencijalno ekonomski pogubno.

Izvor: Agencije