Brexit bez sporazuma pogodit će i aviokompanije

Zagovornici Brexita prihvataju da će biti nekih oblika kratkoročnih ekonomskih problema (Arhiva)

Izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije bez odgovarajućeg sporazuma mogao bi prizemljiti avione, onemogućiti prevoznike da isporučuju robu na tržište najvećeg trgovinskog bloka, pa i zadati glavobolje vlasnicima kućnih ljubimaca koji žele povesti svoje četveronožne prijatelje na ljetovanje, upozoravaju dokumenti britanske vlade, prenosi Hina.

Samo šest mjeseci prije nego što bi Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo napustiti Uniju, britanska premijerka Theresa May upozorila je da su pregovori s Unijom zapeli u slijepoj ulici i da EU treba iznijeti nove prijedloge kako provesti taj razvod.

Mnogi poslovni ljudi i ulagači se pribojavaju da bi politika mogla potkopati sporazum i gurnuti petu po veličini svjetsku ekonomiju u Brexit bez dogovora koji će, kažu, prestrašiti finansijska tržišta i začepiti arterije trgovine.

Morali bi mijenjati etikete

Velika Britanija, koja je upozorila da bi mogla otići bez sporazuma, objavila je u ponedjeljak 25 tehničkih obavijesti koje pokrivaju područja od komercijalnog prevoza i kupovine drvne građe do pravila za avioprevoznike i putovanja u inostranstvo s kućnim ljubimcima.

“Ako Ujedinjeno Kraljevstvo bez sporazuma napusti EU u martu 2019. godine, licencirane aviokompanije iz i Velike Britanije i EU-a izgubit će automatsko pravo da pružaju usluge između, a da unaprijed ne traže dozvolu”, rekla je vlada.

Sveukupno je vlada objavila 65 takvih obavijesti koje ukazuju kako bi izgledao Brexit bez sporazuma.

Uz upozorenja da bi se, zbog nejasnoća usljed izostanka sporazuma, na obje strane kanala koji povezuje Veliku Britaniju s Francuskom mogli gomilati kamioni, London je najavio da će nastojati postići bilateralne sporazume s evropskim zemljama kako bi prevoznicima osiguralo mogućnost saobraćanja.

Obavijesti se odnose na veliki dio britanske ekonomije i upozoravaju, primjerice, da će se morati mijenjati etikete na prehrambenim proizvodima.

“Upotreba oznake EU za mjesto porijekla više neće biti ispravna za hranu ili sastojke iz Ujedinjenog Kraljevstva”, rekla je britanska vlada.

Unija pod njemačkom dominacijom

Svoje će etikete morati mijenjati proizvođači meda, a zemlje EU-a možda više neće prihvaćati britansku mineralnu vodu, rekla je vlada.

Vlasnici kućnih ljubimaca morat će svoje pse, mačke pa čak i tvorove opskrbiti veterinarskom dokumentacijom.

Zagovornici Brexita prihvataju da će biti nekih oblika kratkoročnih ekonomskih problema, ali tvrde da vlade nastoje zastrašiti glasače posljedicama Brexita bez sporazuma.

Velika Britaniji će, kažu oni, dugoročno biti mnogo bolje ako prekine veze s, kako smatraju, na propast osuđenim eksperimentom Unije pod njemačkom dominacijom i pretjerane potrošnje na socijalnu brigu finansirane zaduživanjima.

Izvor: Agencije