Oglasi

Breivikov nacistički pozdrav u sudnici

Država se žalila na raniju presudu, prema kojoj su osuđenom ubici prekršena ljudska prava s obzirom na to da je u potpunoj izolaciji.

Breivik tužio Norvešku za kršenje ljudskih prava

U Norveškoj je počeo žalbeni postupak u slučaju Andersa Breivika, osuđenog za ubistvo 77 osoba prije šest godina.

Država se žalila na raniju presudu suda u Oslu, prema kojoj su Breiviku prekršena ljudska prava s obzirom na to da je u potpunoj izolaciji. I osuđenik najavljuje žalbu, navodeći da mu je povrijeđeno i pravo na privatni život.   

Breivik se u sudnici pozdravio nacističkim pozdravom, na šta je sudija odmah reagirao.

"Primijetili smo kako se Breivik pozdravio. To je uvredljivo ponašanje prema sudu i uznemirujuće u vezi s onim na šta ćemo se osvrnuti ovdje, pa Vas molim da se to ne ponovi", rekao je sudija Oeystein Hermansen.

Breivik je želio govoriti, ali mu nije dozvoljeno.

"Ne želimo Vaše komentare zasad", rekao je sudija Hermansen.

Žalba odbrane

U aprilu prošle godine sud u Oslu zaključio je da država prema Breiviku postupa nehumano i ponižavajuće.

On se žalio zato što je stalno u samici i često s lisicama na rukama. Državni tužioci sada će pokušati dokazati da su stroge mjere za njega potpuno opravdane.

"Vrlo je teško znati koliko je Breivik danas opasan. Teško je znati koliko će biti opasan sutra ili za godinu dana ili za deset godina, ali sigurno je da je u godinama koje su dovele do jula 2011. on bio najopasniji čovjek u Norveškoj", rekao je tužilac Fredrik Sejersted.

Tvrde da država nije prekršila njegova ljudska prava.

"On nije izrazio kajanje. Naprotiv, redovno je govorio da je ponosan na ono što je učinio 2011. Prema dostupnoj dokumentaciji, još je više uvjeren u svoju ekstremno desničarsku ideologiju", dodaje Sejersted.

I Breivikova odbrana najavljuje da će se žaliti na raniju odluku suda. Tvrde da je povrijeđeno i njegovo pravo na privatni život i korespondenciju u skladu s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

U posljednjih nekoliko mjeseci došlo je do manjeg ublažavanja zatvorskih uvjeta za Breivika.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.