Oglasi

Breivik podnio žalbu zbog zatvorskih uvjeta

Anders Breivik se žali da je odvojen od ostalih zatvorenika već godinu i po i da je podvrgnut stalnim pretresima.
Breivikova ćelija sastoji se od tri prostorijeReuters

Anders Breivik, koji je jula 2011. u Norveškoj ubio 77 osoba, podnio je žalbu zbog stalne izolacije i pretresa koje je nazvao "teškom torturom", saopćio je Breivikov advokat.

Žalbu je uputio ministrici pravde Norveške Greti Faremo i direktoru zatvora Knutu Bjarkeidu.

"Breivik je podnio žalbu protiv policijske torture“, izjavio je za Reuters advokat Tord Joret i dodao da Breivik smatra da policija pokušava učiniti da mu život u zatvoru postane nepodnošljiv kako bi izvršio samoubistvo.

Tri sobe za Breivika

Njegova ćelija, gdje je izoliran, sastoji se od tri prostorije, svaka od po osam kvadratnih metara - jedna za spavanje, druga za učenje, a treća za vježbanje.

"Breivik kaže da je odvojen od ostalih zatvorenika već godinu i po i da je podvrgnut stalnim pretresima, kao i da nema mogućnosti da izlazi na zrak, a nema prava ni na rekreativne aktivnosti“, dodao je Joret.

Adokat je dodao da Breivik želi objasniti šta je uradio i zašto je to uradio, ali osjeća da je cenzuriran, zato što bi sve što kaže moglo biti shvaćeno kao poziv na nasilje.

Izvor: Agencije
 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.