Breivik planirao smaknuti sve članove vlade

Breivik prestao sa svojim ekstremnodesničarskim pozdravom na zahtjev porodica žrtava (AFP)

Norvežanin Anders Behring Breivik, kojem se sudi za ubistvo 77 osoba prošle godine, kazao je kako je u njegovim originalnim planovima uključeno i odrubljivanje glave bivše premijerke ove skandinavske države, bombaški napad na kraljevsku palaču, kao i smaknuća kompletne vlade.

Breivik je također na sudu u Oslu u četvrtak, četvrtog dana suđenja, kazao kako se sam obučavao koristeći kompjutersku ratnu igru kako bi isplanirao napade.

Breivik je ubio osam osoba u eksploziji automobila-bombe ispred sjedišta vladajuće Laburističke partije u Oslu, a potom usmrtio iz vatrenog oružja 69 ljudi na otoku Utoya, gdje je ova stranka održavala omladinski ljetni kamp.

Namjeravao ubiti stotine ljudi

„Cilj napada na vladine zgrade bio je ubijanje kompletne vlade Norveške, uključujući premijerku i sve u zgradi“, rekao je Breivik tokom suđenja. Jens Stoltenberg, trenutni norveški premijer, nije bio u uredu u vrijeme napada.

Također je opisao kako je planirao ubiti sve prisutne na Utoyi, a sve bi kulminiralo odrubljivanjem glave bivše premijerke Gro Harlem Brundtland, što bi snimao kamerom.

Reporter Al Jazeere Paul Brennan, koji se javio iz Osla, rekao je kako je Breivik kazao na sudu kako je počeo igrati ratne igrice do 16 sati dnevno nakon što se preselio kod majke 2006. godine.

„Breivik je rekao kako je planirao otići na otok Utoya i da je znao kako bi tamo trebala biti bivša premijerka Brundtland“, kazao je Brennan.

„Prvo ju je htio zavezati plastičnim lisicama, potom joj odsjeći glavu, a sve to snimati kamerom. A potom bi to postavio na internet.“

Reporter Al Jazeere je rekao kako je namjeravao ubiti sve na Utoyi tako što bi ih natjerao u vodu kako bi sačuvao municiju. U vrijeme napada, na otoku su bile 564 osobe.

„Želio sam ih sve ubiti“, izjavio je Breivik, dok su u sudnici jecali članovi porodica žrtava.

‘Kršćanska Al-Kaida’

Brennan je opisao Breivika kao „čovjeka koji se uopće ne kaje i ne pokazuje emocije“.

Međutim, prestao je sa uobičajenim ekstremnodesničarskim pozdravom nakon zahtjeva preživjelih i članova porodica žrtava.

„O tome smo razgovarali sa njim i nadamo se ako to neće više raditi“, izjavio je glavni Breivikov advokat Geir Lippestad u srijedu navečer.

Breivik je priznao da je izvršio napade, ali je odbacio krivicu za zločin, kazavši kako je to činio u samoodbrani od multikulturalizma i „muslimanske invazije Evrope“.

Rekao je kako pripada ekstremnodesničarskoj mreži „Vitezovi hrama“, iako tužiteljstvo nije sigurno da postoji ova grupa. 

Breivik je naglasio da je htio stvoriti kršćansku verziju Al-Kaide u evropskim zemljama, te da je organizacija ”Vitezovi hrama” upravo to.

Zahtjevao je da bude smaknut ili oslobođen za najgori masakr u Norveškoj od Drugog svjetskog rata.

„Postoje samo dva ishoda ovog slučaja – ili oslobađanje ili smrtna kazna“, rekao je 33-godišnjak, nazvavši zatvorsku kaznu „patetičnom“.

Norveška nema smrtnu kaznu, a formalne kazne ne mogu biti duže od 21 godine, premda bi Breivik mogao biti doživotno zatvoren ukoliko se presudi da predstavlja stalnu opasnost.

Također bi, na neograničen rok, mogao biti zatvoren u duševnu bolnicu ukoliko se ustanovi da je poremećen.

Izvor: Al Jazeera i agencije